Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szybka zupa afrodyzjak...
Date: Mon, 5 Dec 2005 01:47:40 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 60
Message-ID: <20051205014740.199c2458@notebook>
References: <dmq4ia$74$1@nemesis.news.tpi.pl> <20051203045323.474cf84f@notebook>
<dmr87e$hj1$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dlh160.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1133743659 6894 83.24.37.160 (5 Dec 2005 00:47:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Dec 2005 00:47:39 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Sylpheed-Claws 1.9.100 (GTK+ 2.6.10; i386-redhat-linux-gnu)
X-Face: NRDu]._'AgcjqFgK`HM[2E|t&y|`vTlw$|Kfj4c0*hleIZ3=kd$<$I]xP3`VNomq"Y1m6E;
:Q2Hmg@`xdS/CNS*.C3.9\pk}E|o=|q2.)%N*fe/x'AAIa|"!Ou
X-Homepage: http://kosmosik.net/
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254740
Ukryj nagłówki
Marsjasz, dnia sob 3 gru 2005:
>>> do gara z jedna kosta bulionu...
>>> odrobina vegety troszke pieprzu...
>> Fu.
> przecie napisalem "szybka"...
> Mars
Vegeta fu. Rosołek z bulionu fu...
Szybka zupa z melona
Składniki:
* melon zielony (taki mały okrągły, nie wiem jak brzmi fachowa nazwa)
* korzeń imbiru (świeży, ~50g)
* pieprz cytrynowy (ziarenka)
* jedna młoda dymka
* biały pieprz (sproszkowany)
* sól
* olej sezamowy
* zimna woda (byle nie kranówa) ~1l
Przygotowanie:
1. Melona na pół, usuwamy pestki, narzędziem do melona wycinamy małe
kulki z całości. Imbir obieramy i szatkujemy na drobne plasterki.
Dymkę szatkujemy na drobne talarki, twardszą część szczypiora drobno
szatkujemy, zieloną miękką część odkładamy do zamrażalnika (kiedyś
może się przydać do jajecznicy).
2. Do gara wrzucamy imbir, kilka ziaren lekko skruszonego pieprzu
cytrynowego, łyżeczkę białego pieprzu, szczyptę soli, zalewamy woda
i gotujemy.
3. Do gotującego się wywaru dodajemy kawałki melona i gotujemy na
wolnym ogniu aż melon zrobi się *bardzo* miękki.
4. Rozlewamy (tak aby w każdej było równomiernie wywaru/melona) do
miseczek (takich małych na ryż, wskazana łyżeczki ceramiczne),
zanurzamy łyżeczkę, dosypujemy nieco dymki i szczypioru aby pływał na
wierzchu, doprawiamy kilkoma kroplami oleju sezamowego, przyprószamy
białym pieprzem i podajemy gorące. Można doprawić lekkim sosem
sojowym w/g uznania.
Zupa jest dosyć pieprzna (dobre na zimę). Nie wiem czy jest
afrodyzjakiem (właściwie ta z wątku to czemu niby ma być?).
PS. Zasadniczo powinien być pieprz seczuański i melon zimowy ale to
jest nie do dostania w Polsce (FIXME).
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|