| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-26 09:18:09
Temat: szynka-zalewa (jak przygotować ? )Uprzejmie proszę internautów o przesłanie przepisu na przygotowanie zalewy w
której ma się moczyć szynka przezanaczona do wędzenia.
Dziękuję i pozdrawiam, Andrzej z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-26 14:00:31
Temat: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )Użytkownik "tonio14" <t...@b...pl> napisał w wiadomości
news:5b02.0000007d.41a6f4d1@newsgate.onet.pl...
> Uprzejmie proszę internautów o przesłanie przepisu na przygotowanie zalewy
w
> której ma się moczyć szynka przezanaczona do wędzenia.
Wsztsko w archiwum. Wystarczy poszukać :)
--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-26 14:43:41
Temat: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )
> Uprzejmie proszę internautów o przesłanie przepisu na przygotowanie zalewy
w
> której ma się moczyć szynka przezanaczona do wędzenia.
Witam
Ja otrzymałem w spadku z dziada pradziada taki przepis "na oko".
Przygotowyjemy obranego, umytego ziemniaka i surowe umyte jajo.
Bieżemy zimnej przegotowanej wody ile potrzebujemy. Do naczynia
z wodą wkładamy jajo i ziemniaka, a następnie sypiemy porcjami saletre
mieszając i obserwując uważnie. Przestajemy przygotowywać roztwór w momencie
kiedy jajo będzie pływało, a ziemniak będzie chciał się oderwać od dna ale
tam pozostanie
Następnie dodajemy pieprz w ziarnach, czosnek (może być z łupinami), ziele
angielskie,
owoce jałowca, opcjonalnie np. tymianek.
Tak przygotowanym roztworem zalewamy szynke/schab/boczek/łopatke co tam
chcemy :-)
Ja znam takie zaklęcie i z cała odpowiedzialnością mówię, że przepis
sprawdzony :-)
Pozdrawiam
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-26 18:09:22
Temat: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )Użytkownik tonio14 napisał:
> Uprzejmie proszę internautów o przesłanie przepisu na przygotowanie zalewy w
> której ma się moczyć szynka przezanaczona do wędzenia.
>
> Dziękuję i pozdrawiam, Andrzej z Łodzi
>
składniki
mieszanka podstawowa na 1 kg mięsa:
30-40 g soli, czyli 2-2,5 łyżeczki
2 g saletry, czyli czubek noża (nie jest niezbędna)
2 g cukru (1/3 łyżeczki)
pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
4 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
około 2 szklanek wody
opcjonalnie:
1 goździk
3-4 ziarna jałowca
szczypta tymianku
szczypta majeranku
szczypta cayenne
sposób przygotowania
Od mięsa odcinam tłuszcz, zostawiam jego warstwę nie grubszą niż 1 cm.
Wycinam i usuwam dokładnie wszystkie kości. Mięso myję, usuwam starannie
wszystkie kawałeczki kości, następie osuszam i ważę, by wiedzieć, ile
przypraw użyć do peklowania.
Wszystkie przyprawy mielę - w malakserze lub w moździerzu.
Połową mieszanki nacieram mięso również wewnątrz, tam, gdzie została
usunięta kość.
Mięso wkładam do naczynia (kamionkowego, szklanego, lub w ostateczności
emaliowanego, ale bez żadnych skaz), w którym się całe zmieści.
Przykrywam je i obciążam. Naczynie odstawiam na 2 dni w temperaturze
pokojowej.
Pozostałą część przypraw mieszam z przegotowaną i wystudzoną wodą (około
szklanki na 1 kg mięsa). Zalewam nią mięso i wstawiam je do lodówki na
dolną półkę.
Mięso pekluję tyle czasu, ile wynika z poniższej tabeli, przewracając je
co 2 dni.
szynka 15-20 dni
schab 10-14 dni
golonka 8-12 dni
Zapeklowane mięso wyjmuję z zalewy, starannie osuszam papierowym
ręcznikiem, wieszam w przewiewnym miejscu na kilka godzin, a następnie
gotuję, piekę lub, jeśli to możliwe, wędzę.
Jeśli ma być gotowane, to należy pamiętać, by zawsze wkładać je wrzątku
i gotować na "wolnym ogniu" przez dłuższy czas.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 10:17:42
Temat: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )> Bieżemy zimnej przegotowanej wody ile potrzebujemy. Do naczynia
> z wodą wkładamy jajo i ziemniaka, a następnie sypiemy porcjami saletre
Witam. Chętnie wypróbowałabym ten przepis bo szynki oferowane w sklepach mają,
niezależnie od firmy i nazwy, jeden smak tzn słony, ale jest problem w zakupie
saletry , która została wycofana z handlu. Spotkałam wprawdzie tzw sól
peklową "Ziołopexu" ale po wypróbawaniu stwierdzam, że to nie to. Może gdzieś
można jeszcze dostać saletrę? (mieszkam w Konstancinie pod W-wą). Pozdrawiam.
ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 10:55:20
Temat: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )Użytkownik "ania" <a...@o...pl>
>[...] Może gdzieś
> można jeszcze dostać saletrę? (mieszkam w Konstancinie pod W-wą).
Pozdrawiam.
Szukaj w sklepach specjalistycznych z odczynnikami chemicznymi lub w
"Chemii" gospodarczej.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.801 / Virus Database: 544 - Release Date: 04-11-24
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 11:01:16
Temat: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )
Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:co9mep$nk0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "ania" <a...@o...pl>
> >[...] Może gdzieś
> > można jeszcze dostać saletrę? (mieszkam w Konstancinie pod W-wą).
> Pozdrawiam.
>
> Szukaj w sklepach specjalistycznych z odczynnikami chemicznymi lub w
> "Chemii" gospodarczej.
Tak, tak i jeszcze w hurtowniach nawozów sztucznych
a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 11:02:47
Temat: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )
Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:co9mep$nk0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "ania" <a...@o...pl>
> >[...] Może gdzieś
> > można jeszcze dostać saletrę? (mieszkam w Konstancinie pod W-wą).
> Pozdrawiam.
>
> Szukaj w sklepach specjalistycznych z odczynnikami chemicznymi lub w
> "Chemii" gospodarczej.
http://www.anwil.com.pl/anwil_pl/2d.html
a.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 14:29:12
Temat: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )Użytkownik "dzudzu" <a...@v...pl>
> Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl>
> > Użytkownik "ania" <a...@o...pl>
> > >[...] Może gdzieś
> > > można jeszcze dostać saletrę? (mieszkam w Konstancinie pod W-wą).
> > Pozdrawiam.
> >
> > Szukaj w sklepach specjalistycznych z odczynnikami chemicznymi lub w
> > "Chemii" gospodarczej.
> http://www.anwil.com.pl/anwil_pl/2d.html
> a.
Idź na Powązkowską i się przekonaj, na Foksal też kupisz skoro nie
znajdujesz w sklepach tego:
http://www.carum.pl/sklep/product_info.php?products_
id=126
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.801 / Virus Database: 544 - Release Date: 04-11-24
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 15:06:02
Temat: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )
Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:coa35u$4d6$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Idź na Powązkowską i się przekonaj, na Foksal też kupisz skoro nie
> znajdujesz w sklepach tego:
> http://www.carum.pl/sklep/product_info.php?products_
id=126
A gdzie ta Powązkowska, bo u mnie na wsi takiej nie ma.
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |