Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "DuzyMis" <D...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )
Date: Fri, 26 Nov 2004 15:43:41 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 27
Sender: d...@a...pl@54.grs-3.g1.pl
Message-ID: <co7ff0$nmb$1@news.onet.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
Reply-To: "DuzyMis" <D...@a...pl>
NNTP-Posting-Host: 54.grs-3.g1.pl
X-Trace: news.onet.pl 1101480224 24267 81.219.160.54 (26 Nov 2004 14:43:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Nov 2004 14:43:44 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2741.2600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2742.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:222977
Ukryj nagłówki
> Uprzejmie proszę internautów o przesłanie przepisu na przygotowanie zalewy
w
> której ma się moczyć szynka przezanaczona do wędzenia.
Witam
Ja otrzymałem w spadku z dziada pradziada taki przepis "na oko".
Przygotowyjemy obranego, umytego ziemniaka i surowe umyte jajo.
Bieżemy zimnej przegotowanej wody ile potrzebujemy. Do naczynia
z wodą wkładamy jajo i ziemniaka, a następnie sypiemy porcjami saletre
mieszając i obserwując uważnie. Przestajemy przygotowywać roztwór w momencie
kiedy jajo będzie pływało, a ziemniak będzie chciał się oderwać od dna ale
tam pozostanie
Następnie dodajemy pieprz w ziarnach, czosnek (może być z łupinami), ziele
angielskie,
owoce jałowca, opcjonalnie np. tymianek.
Tak przygotowanym roztworem zalewamy szynke/schab/boczek/łopatke co tam
chcemy :-)
Ja znam takie zaklęcie i z cała odpowiedzialnością mówię, że przepis
sprawdzony :-)
Pozdrawiam
Duży Miś
|