Data: 2004-11-26 14:43:41
Temat: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )
Od: "DuzyMis" <D...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Uprzejmie proszę internautów o przesłanie przepisu na przygotowanie zalewy
w
> której ma się moczyć szynka przezanaczona do wędzenia.
Witam
Ja otrzymałem w spadku z dziada pradziada taki przepis "na oko".
Przygotowyjemy obranego, umytego ziemniaka i surowe umyte jajo.
Bieżemy zimnej przegotowanej wody ile potrzebujemy. Do naczynia
z wodą wkładamy jajo i ziemniaka, a następnie sypiemy porcjami saletre
mieszając i obserwując uważnie. Przestajemy przygotowywać roztwór w momencie
kiedy jajo będzie pływało, a ziemniak będzie chciał się oderwać od dna ale
tam pozostanie
Następnie dodajemy pieprz w ziarnach, czosnek (może być z łupinami), ziele
angielskie,
owoce jałowca, opcjonalnie np. tymianek.
Tak przygotowanym roztworem zalewamy szynke/schab/boczek/łopatke co tam
chcemy :-)
Ja znam takie zaklęcie i z cała odpowiedzialnością mówię, że przepis
sprawdzony :-)
Pozdrawiam
Duży Miś
|