Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: takie sobie OT
Date: Wed, 24 Apr 2002 15:51:58 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 78
Message-ID: <aa66c1$rj7$1@news.tpi.pl>
References: <aa5j82$9ss$1@news.tpi.pl> <aa5k1p$ihv$1@news.lublin.pl>
<aa5knd$np2$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1019649218 28263 217.97.24.161 (24 Apr 2002 11:53:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Apr 2002 11:53:38 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: takie sobie OT
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:105514
Ukryj nagłówki
Użytkownik Basia <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:aa5knd$np2$...@n...tpi.pl...
> Jakies sto lat temu wydrukowalam sobie z Puszkkki...jest to takie
> mniej-wiecej ciasto:
> 20 dag mąki, 10 dag cukru, 100 g masła, 2 jaja, proszek do pieczenia, 5
> lyzek smietany, z tego wwszystkiego geste ciasto wylozone na blache a na
to
> masa kokosowa:
> 200 g wiorkow, 200 g masla, 2 jaja, 150 g cukru no i takie kluchy kokosowe
> rozrzucone rownomiermnie po ciescie.
>
> Ciasto pachnie slicznie, jak kokosanki, ale po rozkrojeniu cudny
zakalec...
>
hm, pewnie lepiej byś na tym wyszła, gdybyś w przed dzień zrobiła kremówkę
kokosową, jest pyszna, taka wilgotna, nie ma mowy o żadnym zakalcu.
Ewentualnie na mojej stronie też jest przepis na kokosankę, trzy razy była
robiona i trzy razy wyszła jak trzeba.
To wklejam dla wszytskich zainteresowanych:
Ciasto:<br/>
1/2 kostki margaryny<br/>
1/2 szkl. cukru<br/>
2 szkl. mąki<br/>
2 jajka<br/>
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia<br/>
Wszystko razem zagnieść i rozłożyć na blaszce.<br/>
Masa budyniowa:<br/>
3 budynie śmietankowe<br/>
1 l. mleka<br/>
Budyń ugotować w 1 litrze mleka. Ciepły rozłożyć na cieście.<br/>
Masa kokosowa:<br/>
2 jajka<br/>
1/2 szkl. cukru<br/>
200g wiórków kokosowych<br/>
1/2 kostki margaryny<br/>
Margarynę rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać cukier,
2<br/>
żółtka, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać wszystko do masy dodać<br/>
rozpuszczoną margarynę. Na masę budyniową wyłożyć kokosową i wstawić
do<br/>
piecyka nagrzanego do 180 stopni C, piec około 50 min.<br/>
Odchudzać z tym to się nie da, ale naprawdę jest pycha i w sumie nie
zbyt<br/>
drogie, a wyjść powinno każdemu, no bo co się może nie udać w taki
cieście<br/>
(choć ja czasem budyń przypalam:-))).<br/>
Pozdrawiam Dorunia
i z mojej strony:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła albo margaryny
10 dag cukru
2 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek śmietany 12%
masa:
20-25 dag wiórków kokosowych
20 dag masła
12-15 dag cukru
2 jaja
Masło utrzeć z cukrem aż będzie puszyste, dodać po kolei jaja i ubijać
mikserem aż składniki połączą się w jednolita masę. Jeśli jednak ciasto
zacznie się warzyć, to nic się nie przejmujcie, ubijajcie dalej przez kilka
minut, a potem stopniowo dosypujcie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
i śmietanę. Wyjdzie Wam piękna jasna masa, którą wystarczy przełożyć do
średniej wielkości formy wysmarowanej masełkiem i wysypanej bułka tartą.
Masę robi się najłatwiej na świecie. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić
do michy i zagnieść łapkami, trochę się będzie kleiło. A potem wyłożyć to
równomiernie na ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut w
temperaturze około 200 stopni.
Nie doklejać za mocno masy górnej na dolną, bo dolna nie urośnie :)
Wkn
|