Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.uni-
stuttgart.de!news.belwue.de!news.osn.de!diablo2.news.osn.de!proxad.net!feeder2-
2.proxad.net!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!u
nt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.PO
STED!not-for-mail
From: "Jan Werbinski" <jaś@tralala.bez.maj.la>
Newsgroups: pl.rec.dom
References: <4d3cc410$1@news.home.net.pl>
<b...@m...googlegroups.com>
<4d3f368b$1@news.home.net.pl>
<4d4033fb$0$2447$65785112@news.neostrada.pl>
<n...@4...com>
<4d4060ce$0$2451$65785112@news.neostrada.pl>
<v...@4...com>
In-Reply-To: <v...@4...com>
Subject: Re: termomix vs kohersen
Date: Thu, 27 Jan 2011 22:56:41 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6001.18416
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6001.18483
Lines: 41
Message-ID: <4d41ea2d$0$2442$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 80.55.84.154
X-Trace: 1296165422 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2442 80.55.84.154:19437
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:127760
Ukryj nagłówki
Użytkownik "rybak" <b...@b...net> napisał w wiadomości
news:vgh2k61u0ac2tk5da8fnunimepmp7mv93r@4ax.com...
> On Wed, 26 Jan 2011 18:58:24 +0100, "Jan Werbinski"
> <jaś@tralala.bez.maj.la> wrote:
>
>>Po prostu racjonalizujesz.
>>Bułki w 5 minut nie zrobisz, bo musi wyrosnąć. Jeśli masz na myśli tylko
>>czas czynności, to zwykłym mikserem też urobisz ciasto w 5 minut.
>
> A ty dramatyzujesz. Nie napisałem nigdzie, że 5 minut tylko "na
> poczekaniu". Wyrobienie ciasta w taki sposób, że potem wystarczy go
> wyjąć, uformować bułeczki i wstawić do piekarnika, zajmuje ok. 20
> minut. Praktykowane wielokrotnie. Zrobienie np. kremu cebulowego to
> wrzucenie na raz kilku składników (cebula, serek topiony, mąka, sól,
> pieprzu, woda, itp.) i po 10 minutach możesz już jeść, bo urządzonko
> nie dość, że ładnie zważy kolejne składniki i zmiksuje całość to
> jeszcze ugotuje. Po prostu sprytne połączenie kilku urządzeń w jedno,
> wielkości blendera. A to czy jego cena jest za wysoka czy nie to juz
> zupełnie inna sprawa.
Wyrabianie ciasta 20 minut? Mój KitchenAid o tym nie wie i wyrabia je w 3-5
minut. Jeżeli chcesz uwolnić więcej glutenu, to musisz wyrabiać dłużej
niezależnie czy jest to termomix czy inne urządzenie. Tutaj liczy się czas.
Krem cebulowy? Składniki do miksera, po minucie przelewasz do garnka i po 5
minutach masz ugotowane dzięki dużej mocy indukcji pozwalającej przyspieszyć
moment zagotowania. Albo od razu do garnka, blenderem ręcznym rozdrabniasz i
podgrzewasz.
Najlepsze jest to, że nie musisz nic przelewać i czyścić pomiędzy kolejnymi
daniami, bo po prostu wstawiasz brudne naczynia do zmywarki. Oszczędność
czasu, to brak termomixa.
Tylko że tu trzeba myśleć, bo akwizytor nie pokazał jak wszechstronnie się
obsługuje zwykły garnek...
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|