Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Przyklejka>" <h...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tort bez krowy:)
Date: Tue, 22 Nov 2005 17:32:59 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 57
Message-ID: <dlvh86$h7o$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dlt779$f13$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: anq121.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1132677192 17656 83.26.98.121 (22 Nov 2005 16:33:12
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Nov 2005 16:33:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:253383
Ukryj nagłówki
Moje dziecko też jest uczulone na mleko krowie . Kiedyś na urodziny
upiekłam biszkopt i z niego wycięłam misia. Nastepnie przekroiłam jak tor i
przełożyłam ulubionym dzemem. Pisakami do dekorowania zrobiłam oczka i
guziki na brzuchu misia. Pazurki zrobiłam z migdałów ( w płatkach) . Synek
był zadowolony. Dla dorosłych był zwykły tort z bitą smietaną.
Mam w swoich zasobach taki przepis, niestety nie wypróbowany.
CIASTO:
1,5 szklanki maki kukuryudzianej
0,5 szklanki maki ryzowej (albo ziemniaczanej)
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
0,5 szklanki kleiku ryzowego
0,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny bezmlecznej
Margaryne rozpuscic w garnku. Gdy wystygnie, dodac wszystkie moki i kleiki,
ddobrze wymieszac. To bedzire mialo konstystencje proszku, ale tak ma byc
:-)
Podzielic na dwie rowne czesci.Jedna czesc wylozyc na tortownice wylozona
papieram do pieczenia. Bardzo dokladnie ugniesc, reakami albo lyzka, zeby
bylo
rowne. Piec 10-15 min w 200 stopniach.
Jak dobrze ugnieciesz, to po upieczeniu i wystygnieciu bedzie elegancki
platek
ciasta :-))) Potem upiec drugi placek i pozostawic go w tortownicy.
Krem:
400 ml wody
4 lyzzeczki cukru wanilowego albo wanila w lasce (nieobowiazkowo)
1 szklanka cukru pudru.
200 g margaryny (wczesniej wyjmij z lodowki, zeby zmiekla)
kleik ryzowey Nestle
i: albo owoce doweolne, swierze lub mrozone( pycha z malinami) albo gesty
sok
owocowy (najlepiej jagodowy lub malinowy , ze wzgledu na kolor) albo pol
szklanki wiorkow kokosowych.
Wode zagotowac, wwystudziec. Doadc kleik- tyle, zeby masa byla bardzo gesta,
ma
sie kleic do lyzki.Doadac margaryne, cukier waniliowy, cukier puder i
ucierac
mikserem. Jak juz bedzie gladkie, dodac owoce (albo wiorki albo sok).
Wyloztc mase na spod torcika. Przykryc drugim platem ciasta.
Ja na wierzch wylalam galaretke ( wedlug mnie najlepsza Gellwe, nie z
zelatyne,
tylko roslinna, z karagenu) a pod galaretka ulozylam wzorek z bakalii i
platkow
migdalowych.
jak chcessz miec wysoki torcik, to pieczesz 4 plastry ciasta (z podwojnej
porcjii) i robisz podwojny krem.
Pozdrawiam
Kasia
|