| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-04-29 19:38:17
Temat: Re: tuńczyk ?"fuksa" <f...@w...pl> wrote in message
news:e30ceg$8ue$1@atlantis.news.tpi.pl...
> No, na oliwie z odrobiną masła zrobię ;)
>
> Bez żadnej panierki czy prószenia mąką?
Bron Boze panierka... To szlachetna ryba a nie jakis karp :-)))
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-04-29 23:25:35
Temat: Re: tuńczyk ?
Le samedi 29 avril 2006 ŕ 21:07:03, dans
<1...@i...googlegroups.co
m> vous écriviez :
> fuksa napisał(a):
>> mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
>> jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
> Wrzucasz w to tuńczyka, solisz, pieprzysz, cytrynisz, przykrywasz
> (najlepiej jak to jest tuńczyk w sosie własnym)
To *nie* jest tuńczyk w sosie własnym.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-04-30 09:42:30
Temat: Re: tuńczyk ?fuksa <f...@w...pl> napisał(a):
> mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
> jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>
> mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)
>
Najsmaczniejszy w postaci tatara... posiekany drobniutko (tylko nie
miksowany!!!), z żółtkiem (wersja lux: z żółtkiem z jaj przepiórczych), ciutką
maggi lub sosu sojowego, podany (ale nie zmieszany) z posiekanymi dodatkami (w
miseczkach, oliwki, kaparki, cebulka). Ech, rozmarzyłam się, ciekawe czy Epi w
w tym tygodniu będzie, może kawałek nabyć?
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-04-30 10:52:34
Temat: Re: tuńczyk ?
Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> To *nie* jest tuńczyk w sosie własnym.
>
>
O, przepraszam. Nie doczytałam :(
Ale przepis i tak polecam :)
--
pozdrawiam
Ola Żyszkowska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-04-30 14:33:46
Temat: Re: tuńczyk ?"Atunia " <a...@g...pl> wrote in message
news:e320q5$lur$1@inews.gazeta.pl...> fuksa <f...@w...pl> napisał(a):
> Najsmaczniejszy w postaci tatara... posiekany drobniutko (tylko nie
> miksowany!!!), z żółtkiem (wersja lux: z żółtkiem z jaj przepiórczych),
> ciutką
> maggi lub sosu sojowego, podany (ale nie zmieszany) z posiekanymi
> dodatkami (w
> miseczkach, oliwki, kaparki, cebulka). Ech, rozmarzyłam się, ciekawe czy
> Epi w
> w tym tygodniu będzie, może kawałek nabyć?
Nieczesto polemizuje z przepisami - w koncu to de gustibus - ale tutaj
musze...
"Tuna tartare" z zoltkem to jak flaki z olejem. Tunczyk jest bardzo
szlachetna w smaku ryba, i naprawde nie warto robic z niego jakiegos
mazidla, natomiast warto ja przyrzadzac z jak najmniejsza iloscia
skladnikow. A zoltko jajka przepiorczego mozna podac "na boku" (w otwartej
skorupce) ale raczej nie do tunczyka...
Ale - YMMV.
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-04-30 16:43:39
Temat: Re: tuńczyk ?eM eL <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał(a):
> Nieczesto polemizuje z przepisami - w koncu to de gustibus - ale tutaj
> musze...
a ja Ci naprawdę dziękuję bardzo, bo jadłam to dwa razy, smakowało, ale w
przepisach lepsze nie jest wrogiem dobrego - następnym razem spróbuję bez
żółtka :)
> "Tuna tartare" z zoltkem to jak flaki z olejem. Tunczyk jest bardzo
> szlachetna w smaku ryba, i naprawde nie warto robic z niego jakiegos
> mazidla, natomiast warto ja przyrzadzac z jak najmniejsza iloscia
> skladnikow. A zoltko jajka przepiorczego mozna podac "na boku" (w otwartej
> skorupce) ale raczej nie do tunczyka...
najgorsze jest to wydłubywanie żółtka przepiórczego, ostatnio (bo na ogół to u
mojego taty jadamy) kazali nam to wykonać, brrr.
W każdym razie - tuńczyk na surowo przynajmniej nie będzie przesuszony ;)
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-05-01 22:08:57
Temat: Re: tuńczyk ?"Atunia " <a...@g...pl> wrote in message
news:e32pfr$9cv$1@inews.gazeta.pl...
> a ja Ci naprawdę dziękuję bardzo, bo jadłam to dwa razy, smakowało, ale w
> przepisach lepsze nie jest wrogiem dobrego - następnym razem spróbuję bez
> żółtka :)
Np.
tunczyk (400g), b. drobno pociapana szalotka albo dwie, troche dymki (sam
szczypior, bez bialego) pokrojony w drobniutkie krazki, sok z malej limonki,
obtarta skorka z malej cytryny, 2 lyzki oliwy z oliwek (extra virgin, mozna
wiecej - do smaku), lyzka sosu z sojowego, pare kropli sosu Tabasco (albo
pol malej zielonej papryczki chile, np. serrano) z wyjetym nasiennkiem b.
drobno pokrojonej. Sol i pieprz do smaku Wymieszac, dac postac ze 30 minut i
zjesc. Na boku surowy ogorek (bez nasiennikow), pokrojone awokado z sokiem
cytrynowym, etc. (A lyzeczka kawioru dodaje szlachetnosci :-))) Moza dodac
1-2 lyzeczki proszku wasabi (wasabiko), ale pewnie trudno dostac wPL.
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-05-01 22:34:00
Temat: Re: tu?czyk ?
Le mardi 2 mai 2006 ? 00:08:57, dans <ZFv5g.6647$nV4.2776@trnddc04> vous écriviez :
> "Atunia " <a...@g...pl> wrote in message
> news:e32pfr$9cv$1@inews.gazeta.pl...
>> a ja Ci naprawd? dzi?kuj? bardzo, bo jad?am to dwa razy, smakowa?o, ale w
>> przepisach lepsze nie jest wrogiem dobrego - nast?pnym razem spróbuj? bez
>> ?ó?tka :)
> Np.
> tunczyk (400g), b. drobno pociapana szalotka albo dwie, troche dymki (sam
> szczypior, bez bialego) pokrojony w drobniutkie krazki, sok z malej limonki,
> obtarta skorka z malej cytryny, 2 lyzki oliwy z oliwek (extra virgin, mozna
> wiecej - do smaku), lyzka sosu z sojowego, pare kropli sosu Tabasco (albo
> pol malej zielonej papryczki chile, np. serrano) z wyjetym nasiennkiem b.
> drobno pokrojonej. Sol i pieprz do smaku Wymieszac, dac postac ze 30 minut i
> zjesc. Na boku surowy ogorek (bez nasiennikow), pokrojone awokado z sokiem
> cytrynowym, etc. (A lyzeczka kawioru dodaje szlachetnosci :-))) Moza dodac
> 1-2 lyzeczki proszku wasabi (wasabiko), ale pewnie trudno dostac wPL.
"Tunczyk jest bardzo szlachetna w smaku ryba, i naprawde nie warto
robic z niego jakiegos mazidla, natomiast warto ja przyrzadzac z jak
najmniejsza iloscia skladnikow"
:D
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-05-02 14:37:30
Temat: Re: tu?czyk ?Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N."
> "Tunczyk jest bardzo szlachetna w smaku ryba, i naprawde nie warto
> robic z niego jakiegos mazidla, natomiast warto ja przyrzadzac z jak
> najmniejsza iloscia skladnikow"
> :D
Chrzanie szlachetne smaki :D
Malo która ryba tak mi smierdziala, gdyby nie dodatek w postaci surówki z
pomidorów, nie dalabym rady :|
I tu pytanie- po rozmrozeniu nie byl czerwony, pomaranczowy, czy tez rózowy-
byl raczej szary. Czy to mozliwe, ze przed mrozeniem byl tak sobie swiezy?
:)
Na razie mam dosc eksperymentów, na drugi raz kupie pange, albo co tam
bedzie...
a jesli chodzi o mazidla, to mam wedzonego lososia, halibuta, pstraga i
zrobie salatke tylko z cebulka i szczypiorkiem! :)
--
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-05-02 14:57:44
Temat: Re: tuńczyk ?"fuksa" <f...@w...pl> wrote in message
news:e37qve$rpf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Chrzanie szlachetne smaki :D
> Malo która ryba tak mi smierdziala, gdyby nie dodatek w postaci surówki z
> pomidorów, nie dalabym rady :|
>
> I tu pytanie- po rozmrozeniu nie byl czerwony, pomaranczowy, czy tez
> rózowy- byl raczej szary. Czy to mozliwe, ze przed mrozeniem byl tak sobie
> swiezy?
No - zadna ryba nie powinna smierdziec, a szczegolnie smierdziec "ryba" -
jesli ja czuc, to do kosza.
Gama kolorow miesa swiezego tunczyka jest dosyc szeroka - od bialo-rozowego
do ciemno czerwonego a nawet ciemno wisniowego (szczegolnie ze srodka ryby.)
Mieso swiezego tunczyka jest "blyszczace" , i pachnie bardzo delikatnie.
Szary kolor wskazuje ze ryba ta byla stara, wyschnieta i pewnie wielokrotnie
rozmrazana i mrozona.
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |