Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
s.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: "Finka" <f_inka@nospam_interia.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: twaróg
Date: Wed, 3 Dec 2003 23:42:42 +0100
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 31
Message-ID: <bqlp8r$sgk$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
References: <bqlkg0$ics$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: klops.ha3.agh.edu.pl
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1070491739 29204 149.156.124.9 (3 Dec 2003 22:48:59 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 3 Dec 2003 22:48:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:181755
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Małgorzata" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bqlkg0$ics$1@news.onet.pl...
>
Akurat taki twaróg nie raz robiłam u mojej babci na wsi. Nigdy nie
próbowałam z mleka kupnego.
Ale jeśli zdobędziesz takie "od krowy" to na pewno wyjdzie :)
Po pierwsze musisz poczekaćaż mleko skwaśnieje, poznasz to łatwo po zmianie
konsystencji.
Z płynnej na galaretowatą. Zresztą na pewno wiesz jak wygląda mleko zsiadłe
:))) Lepiej żeby bylo mocno zsiadle
niż lekko. Takie co to można nożem kroić ( oczywiście nie dosłownie).
Zbierz śmietanę i zacznij je ogrzewać. U babci stoi ono na rogu kuchni,
takiej kaflowej.
Jesli takiej nie posiadasz,ogrzewaj mleko na bardzo malutkim ogniu,
najlepiej na podstawce metalowej.
Nie może się zagotować! Jak zacznie oddzielać się serwatka ( taki żółtawy
płyn) a mleko będzie bardziej zwarte
(cholera trudno to wytłumaczyć) zgrudkowane odcedź ser na durszlaku. cala
sztuka polega na tym aby mleka nie przegrzać
bo robi się wtedy twardy ser. Ja wolę jak jest mięciutki. No cóż trzeba
ćwiczyć :)
Może ktoś potrafi bardziej obrazowo wytlumaczyć w którym momencie należy
przestać ogrzewać.
Zyczę powodzenia i smacznego
Ps. A serwatka jest podobno dobra na różne schorzenia :) ale to już inna
historia....
|