Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: tygodniowy limit na jajka:-)
Date: Sat, 31 Jan 2004 14:56:28 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 66
Message-ID: <bvgc6c$m80$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <bvfqf1$irk$1@absinth.dialog.net.pl> <1...@o...pl>
NNTP-Posting-Host: dial-2805.elblag.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1075557388 22784 81.168.197.245 (31 Jan 2004 13:56:28
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Sat, 31 Jan 2004 13:56:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:29789
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kaa" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:18416512319.20040131133604@op.pl...
> 31 stycznia 2004 (09:53:53) Leszek Serdyński napisał:
>
> LS> Polecam opinię "nieoptymalnego", ale za to fachowca:
> LS> http://zywienie.host.sk/articles.php?id=8
>
> a tam stoi co nastepuje:
> "Przyswajalność poszczególnych składników jest
> imponująca i nieporównywalna z innymi produktami [mowa o
> jajku-przyp.moj],
> na przykład białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%,
> węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%.
> Porównajmy - przyswajalność białka zawartego w mleku
> kształtuje się na poziomie 85%, w ziemniakach 77%, w mięsie 78%,
> w roślinach strączkowych 40-60%."
>
> I w zwiazku z powyzszym mam pytanie o ilosci BTW podawane w tabelkach
> opty i nie tylko: czy to sa ilosci jakie beda przyswojone przez
> organizm, czy tylko faktyczna zawartosc w danym produkcie ??
Dobre pytanie :)
W tabelkach są ilości faktyczne.
> A skad wziac wartosci jakie beda rzeczywiscie przyswojone?
Jest gradacja wartości białka:
z żółtka,
z podrobów,
z mleka (sery, twarogi)
z mięsa
z roślin
Zasada jest taka, że jak jesz lepsze białka, to mniej.
Jedząc same żółtka i podroby możesz stosować zasadę 0,5 grama/kg wagi
należnej.
Jedząc sery i mięso musisz jeść trochę więcej: 0,6 - 0,7 grama/kg w.n.
Białek roślinnych nie liczymy wcale, chyba, że to strączkowe i zjedliśmy
tego sporo.
> Chyba zalezy to tez od innych skladnikow wystepujacych w potrawie i
> moze od kondycji samego ogranizmu?
Twierdzenie niepewne. Czasami, przy złej kondycji organizmu mogą być
trudności z trawieniem białka zwierzęcego, tzn. mięsa i kazeiny. Wtedy przez
jakiś czas można nie jeść tych produktów.
> Czy w takim razie jest mozliwe dokladne wyliczenie ile sie zjadlo na
> dobe B,T,W, skoro nie wiemy jaki procent poszczegolnych skladnikow
> zostal przyswojony...?
Dokładne wyliczenie nigdy nie jest możliwe. Tabelki pokazują wartość
średnią, a ta nigdy (prawie) nie odpowiada wartości rzeczywistej.
> Czy zawartosc bialka w kotlecie mamy mnozyc przez owe 78% -tyle
> zostanie przyswojone przez organizm?
Nie bawimy się w taką dokładność. Nie wiesz przecież jaka jest dokładnie
zawartość białka w kotlecie. Jak chcesz to możesz mnożyć, ale wtedy bierz
normę białka 0,5 g/kg.
Pozdrawiam
Leszek
|