Data: 2002-03-31 20:43:51
Temat: Re: w czym jest duzo witaminy A i ogolnie w jakich produktach sie ona znajduje ?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a87rmv$75s$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Ewka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a87bu3$n3s$1@news.tpi.pl...
> > > witaminy i chce zmiejszyc jej przyjmowanie :)))
> >
> > marchewka i żółtka jaj
>
> za encyklpoedia Wiem onetu
> Witamina A, akseroftol, alkohol diterpenowy, substancja oleista,
rozpuszczalna w tłuszczach.
> Powstaje w przewodzie pokarmowym z prowitamin (karotenów), które zawarte
są np. w marchwi,
> pomidorach i papryce.
> Witamina A w stanie gotowym znajduje się głównie w tranie rybim, wątrobie,
mleku, maśle, żółtkach jaj.
Czy jako lekarz nie wiesz tego tak po prostu? Musisz się powoływać na
encyklopedię Onetu?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|