Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "misiczka" <U...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: winniczki
Date: Thu, 2 Jun 2005 13:55:29 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: m...@p...onet.pl@62.233.177.214
Message-ID: <d7ms3v$ssq$1@news.onet.pl>
References: <d7m93t$nho$1@nemesis.news.tpi.pl> <d7mbgd$d8h$1@nemesis.news.tpi.pl>
<d7mcbb$jo4$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.177.214
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1117713343 29594 62.233.177.214 (2 Jun 2005 11:55:43 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Jun 2005 11:55:43 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
User-Agent: Hamster/2.0.2.2
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.3.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:240508
Ukryj nagłówki
Użytkownik "maciej" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:d7mcbb$jo4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ptrzepisy ambitne, ale ten pierwszy adres nie działa, a tam pewnie jest o
> przygotowaniu ślimaczków.
Cytat z niedziałającej strony
"PRZYGOTOWANIE ŚLIMAKÓW
Po zbiorze ślimaków, są one następnie głodzone przez 5,6 dni w małych
drewnianych skrzyneczkach. Nie wolno wkładać ich do plastikowych pojemników,
gdyż podłoża z tworzywa sztucznego nie sprzyjają suszeniu.
Następną czynnością jest mycie ślimaków pod bieżącą wodą (silny strumień) i
ułożenie ich warstwowo w pojemniku przesypując każdą warstwę grubą solą.
Proces ten ma na celu oczyszczenie ślimaków.
Na koniec, oczyszczone w ten sposób ślimaki, są ponownie płukane pod mocnym
strumieniem wody a następnie wrzucane na 3 minuty do wrzątku.
Jest to skomplikowany i pracochłonny proces, dlatego niektórzy hodowcy po
kilku dniach "postu", myją je i wrzucają od razu do wrzątku. Po 3 minutach
czynność należy powtórzyć. Gdy ślimaki ostygną, mięso wyciągane jest z
muszli i wrzucane do zimnej i posolonej wody na 15 min. Aby wykorzystać
muszle, należy je umyć w roztworze z sody a następnie sparzyć."
--
pozdrawiam, misiczka
"Męska logika - poślubić wdowę z trójką dzieci
i robić jej wymówki, że nie była dziewicą"
Tadeusz Gicgier
|