Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-f
or-mail
From: Sebastian Jedruszczak <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wino mi buzuje :(
Date: Wed, 24 Sep 2003 13:28:46 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 27
Message-ID: <bkrv5m$iig$1@inews.gazeta.pl>
References: <bkroht$5c3$1@zeus.man.szczecin.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.51.250.85
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1064402934 19024 80.51.250.85 (24 Sep 2003 11:28:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Sep 2003 11:28:54 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <bkroht$5c3$1@zeus.man.szczecin.pl>
X-Accept-Language: en-us, en
X-User: s.jedruszczak
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
Netscape/7.1 (ax)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174280
Ukryj nagłówki
> Mam problem. Wczoraj zrobiłem wino gronowe zgodnie z przepisem tzn. sok z
> winogron, woda, cukier, matka drożdżowa i pożywka dla drożdży. Dzisiaj wino
> zaczeło tak pracować, że zaczynam mieć ściany w kuchni w kolorze winnym.
> Baniak odkorkowałem, ale wino nadal buzuje. CO MAM ROBIĆ?? POMOCY!!!
nie ma rady musisz to przeczekac nastepnym razem zostawiaj wiecej
miejsca w baniaku
chytry dwa razy traci :)
mialem podobna sytuacje
zakryj wylot gaza owiń jakimś sznurkiem badz gumka zeby nie spadla gaza
ja oblozylem dodatkowo baniak szmatami zeby wino nie dostalo sie do
trocin ale moze masz baniak w plastikowej obudowie to poukladaj te
szmaty pod baniakiem bedziesz mial mniej sprzatania
w zadnym razie nie zatykaj baniaka korkiem z rurka bo w najleprzym
przypadku korek wystrzeli ci i bedziesz mial pamiatke na suficie
po 2 maksymalnie 3 dniach powinno sie uspokoic i mozesz wtedy zatkac
galon korkiem i wsadzic rurke przy tak burzliwej fermentacji wino nie
powinno sie zepsuc przez te dni mi sie nie zepsulo :)
zycze udanego wina
--
pozdry
AGMS jondro
|