Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.p
l!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: g...@a...net (Gosia Jurczyszyn)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wok-help!!!!
Date: 22 Oct 2002 12:30:46 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 59
Message-ID: <B9DAF6B4.BD%goniaj@astagor.net>
References: <02e101c279b2$00488f10$e593573e@home68z1dftw81>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="US-ASCII"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1035282646 11544 192.168.240.245 (22 Oct 2002 10:30:46 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Oct 2002 10:30:46 GMT
X-Received: from [213.76.97.28] ([213.76.97.28]) by astagor.net ([150.254.68.71])
with SMTP (MDaemon.PRO.v6.0.7.R) for <p...@n...pl>; Tue,
22 Oct 2002 12:29:09 +0200
X-Received: from [213.76.97.28] ([213.76.97.28]) by astagor.net ([150.254.68.71])
with SMTP (MDaemon.PRO.v6.0.7.R) for <p...@n...pl>; Tue,
22 Oct 2002 12:29:09 +0200
X-Received: from [213.76.97.28] ([213.76.97.28]) by astagor.net ([150.254.68.71])
with SMTP (MDaemon.PRO.v6.0.7.R) for <p...@n...pl>; Tue,
22 Oct 2002 12:29:09 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130996
Ukryj nagłówki
Basia, wygooglowalam takie cos, moze sie nada:) Autorem jest tlumaczenia z
angielskiego na nasze jest Adam Pawlowski:
Twoj wok powinien miec na sobie cienka powloke oleju. Sluzy ona do jego
ochrony w trakcie transportu z Chin, gdzie zostal wytworzony. Najpierw umyj
wok w cieplej wodzie z mydlem, aby usunac powloke oleju. To powinien byc
ostatni raz, kiedy uzywasz mydla do czyszczenia woka. Teraz papierowym
recznikiem wetrzyj dwie lyzeczki oleju z orzeszkow ziemnych (ja uzylem chyba
oleju sojowego - musi byc odporny na wysokie temperatury - przyp. aut. :) ).
Teraz wytrzyj nadmiar oleju innym recznikiem tak, aby wewnatrz pozostala
tylko cienka, swiecaca warstewka. Postaw wok na palniku ustawionym na duzy
plomien. Zauwazysz, ze spod woka najpierw stanie sie jasnobrazowy, potem
zacznie ciemniec az do ciemnobrazowego. To zciemnienie stopniowo rozszerzy
sie trzy do czterech cali w gore na boki woka. Bedzie duzo dymu!!! To jest
normalne. W tym momencie, gorne dwa lub trzy cale woka wciaz beda wydawac
sie metaliczne. Jesli chcesz przyciemnic te czesc, musisz ja trzymac
bezposrednio nad palnikiem az zciemnieje, potem obrocic nad nastepny
fragment i tak wokolo, az calosc bedzie brazowa.
Mozesz takze przygotowac swoj wok nad rozgrzanymi weglami z grilla lub nawed
nad ogniskiem, uwazajac aby nie przystawic drewnianej raczki nad plomienie.
Tak jak przy innych zelaznych patelniach, nigdy nie uzywaj mydla ani
detergentow przy czyszczeniu woka. To moze uszkodzic warstwe ochronna
utworzona podczas przygotowywania woka i pozwoli wodzie dostac sie do metalu
i pojawia sie rdzawe plamki. Jesli by sie tak stalo, po prostu zeskrob rdze,
uzywajac metalowego czyscika lub Brillo(?). Po takiej czynnosci trzeba
ponownie 'zagruntowac' wok w tym miejscu. Pamietaj, ze to nie woda niszczy
twoj wok, ale mydlo i detergenty!
Pamietaj, ze podobnie jak inne zelazne patelnie, wok jest niezniszczalny. W
chinach wok rodzinny jest przekazywany najstarszej corce kiedy wychodzi za
maz, wiec moze przetrwac kilka pokolen. Jesli kiedys przypalisz jedzenie na
woku lub odlozysz go na kilka lat i znajdziesz na nim rdzawe plamy, nie
wyrzucaj go. Po prostu wyczysc wok, 'zagruntuj' go ponownie i mozesz w nim
znow gotowac.
CZYSZCZENIE WOKA:
To takie proste! Uzyj tylko czystej, goracej wody i szczotki bambusowej do
skrobania, jesli bedzie taka potrzeba. Poniewaz jest to zelazna patelnia,
wytrzyj ja do sucha przed schowaniem. Mozna to zrobic recznikiem, a potem
postawic wok na palnik na okolo minute aby wyparowaly resztki wody
nieusuniete przez recznik. Zalleca sie takze nalozenie cienkiej warstwy
oleju z orzeszkow ziemnych (lub jakiegos innego oleju do wysokich
temperatur) na wnetrze woka.
}
Powyzsze tlumaczenie pochodzi z instrukcji do woka firmy Imperial Selection
Series.
----------
pozdrawiam
Gosia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|