Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zalewa do łososia
Date: Fri, 30 Nov 2001 14:47:30 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 23
Message-ID: <9u85u2$813$1@news.tpi.pl>
References: <9u5uiu$8mo$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1007131394 8227 217.96.222.87 (30 Nov 2001 14:43:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Nov 2001 14:43:14 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:84869
Ukryj nagłówki
"marek walczuk" <m...@t...net> wrote:
>Witam szanowna grupe i pytam czy ktos z Panstwa moze mi podac przepis na
>norweska zalewe do lososia. Bardzo bede wdzieczny a moja zona jeszcze
>bardziej
Mam taki przepis w podtytule ma "Łosoś marynowany (Norwegia)"
Podam cały żywcem z gazety...
" Pęczek koperku posiekać. 2 filety z łosia świeżego ze skórką
(80dag) opłukać, osączyć i zamrozić na 24 godziny. Potem
natrzeć solą ( 1 łyżka), cukrem ( 1 łyżka) i pieprzem białym (jedna
łyżka). Ułozyć w wąskim naczyniu, jeden na drugim, przesypując
koperkiem. Wierzch skropić koniakiem ( ! łyżka lub wytrawnego
sherry). Przykryć folią, obciążyć i potrzymać najpierw przez 4-6
godzin w pokoju a potem 2 dni w lodówce. W tym czasei
przewracac rybę kilkakrotnie.
Przed podaniem odsączyć i oczyścić z zalewy i pokroić w plastry.
Sos: 2 łyżki musztardy, żółtko, 1 łyżkę octu i 1 łyżke cukru
zmiksować lub ubić. Stopniowo dolewać olej ( 10 łyżek
słonecznikowego) i cały czas ubijać. Doprawić solą, koperkiem i pieprzem."
"Świat na widelcu" specjalny dodatek "Kuchnii"
|