Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "marek walczuk" <m...@t...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zalewa do łososia
Date: Sat, 1 Dec 2001 18:03:35 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <9ub2ep$2gc$1@news.tpi.pl>
References: <9u5uiu$8mo$1@news.tpi.pl> <9u85u2$813$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: delta.tebo.chelm.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1007226139 2572 195.116.90.20 (1 Dec 2001 17:02:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Dec 2001 17:02:19 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:85078
Ukryj nagłówki
Rety, juz stracilem nadzieje, a tu odpowiedz. Dzieki juz lece robic.
Pozdrawiam
Marek
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9u85u2$813$1@news.tpi.pl...
> "marek walczuk" <m...@t...net> wrote:
>
> >Witam szanowna grupe i pytam czy ktos z Panstwa moze mi podac przepis na
> >norweska zalewe do lososia. Bardzo bede wdzieczny a moja zona jeszcze
> >bardziej
>
> Mam taki przepis w podtytule ma "Łosoś marynowany (Norwegia)"
>
> Podam cały żywcem z gazety...
> " Pęczek koperku posiekać. 2 filety z łosia świeżego ze skórką
> (80dag) opłukać, osączyć i zamrozić na 24 godziny. Potem
> natrzeć solą ( 1 łyżka), cukrem ( 1 łyżka) i pieprzem białym (jedna
> łyżka). Ułozyć w wąskim naczyniu, jeden na drugim, przesypując
> koperkiem. Wierzch skropić koniakiem ( ! łyżka lub wytrawnego
> sherry). Przykryć folią, obciążyć i potrzymać najpierw przez 4-6
> godzin w pokoju a potem 2 dni w lodówce. W tym czasei
> przewracac rybę kilkakrotnie.
> Przed podaniem odsączyć i oczyścić z zalewy i pokroić w plastry.
> Sos: 2 łyżki musztardy, żółtko, 1 łyżkę octu i 1 łyżke cukru
> zmiksować lub ubić. Stopniowo dolewać olej ( 10 łyżek
> słonecznikowego) i cały czas ubijać. Doprawić solą, koperkiem i pieprzem."
>
> "Świat na widelcu" specjalny dodatek "Kuchnii"
|