Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu
.pl!news.ceti.pl!not-for-mail
From: "danusia" <d...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zebra
Date: Fri, 13 May 2005 11:56:02 +0200
Organization: CETI S.C. (Krakow, Poland)
Lines: 40
Sender: <radiusok>@<unknown>
Message-ID: <d61tpp$ks$1@druid.ceti.pl>
References: <d5s9bm$khn$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: bww194.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: druid.ceti.pl 1115978363 668 83.29.246.194 (13 May 2005 09:59:23 GMT)
X-Complaints-To: a...@c...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 13 May 2005 09:59:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239398
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Olenka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
news:d5s9bm$khn$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie,
> poszukuję sprawdzonych przepisów na zebrę
> Mój przyszły mąż uwielbia to ciasto, jednak ja robię troszkę inaczej niż
> on zna. Tak więc czy ktoś zna jakiś przepis,z którego po wykonaniu
> wyszła by zebra podobna smakiem do tej z firmy "gajewski"!
> Serdecznie dziękuję za pomoc i ewentualne przepisy!
> Pozdrawiam,
> OLa
Nie wiem czy będzie to zebra przypominająca smakiem zebrę z firmy "gajewski"
, ale wklejam mój przepis troszeczkę inny niż podała Ania , ale sprawdzony i
wszystkim moim domownikom i znajomym smakuje.
ZEBRA
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka oleju lub oliwy
1 szklanka oranżady lub napoju gazowanego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki mąki
3 łyżeczki kakao
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym , dodać żołtka i dalej
ubiać . Do tego dodać 2 i 1/2 szkl mąki , olej i oranżadę oraz proszek do
pieczenia , delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części do jednej
dodać 3 łyżeczki mąki, a do drugiej 3 łyżeczki kakao. Wylewać na blaszkę na
przemian: 3 łyżki ciasta jasnego a potem 3 łyżki ciasta ciemnego i tak w
kółko.
Jest to proporcja na dużą blaszkę prostokątną , lub na dużą tortownicę.
Smacznego , Danusia.
|