Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "@nn" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zebra
Date: Thu, 20 Sep 2007 16:26:41 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <fctvue$nsg$1@inews.gazeta.pl>
References: <fcttmo$77t$2@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: gl164-25.master.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1190298382 24464 89.151.25.164 (20 Sep 2007 14:26:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Sep 2007 14:26:22 +0000 (UTC)
X-User: ann1977
In-Reply-To: <fcttmo$77t$2@achot.icm.edu.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302026
Ukryj nagłówki
Kasia pisze:
> Proszę o sprawdzony przepis na ciasto zebra-z góry dziękuję. Aga
A proszę bardzo, przepis sprawdzony wielokrotnie:
Proporcje na dużą tortownicę:
5 jajek
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 szklanka gazowanego napoju pomarańczowego
1/2 szklanki oleju
aromat pomarańczowy
Z białek ubić pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Gdy pania będzie
sztywna wmieszać kolejno: żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, olej, napój a na koniec aromat pomarańczowy. Podzielić na 2
części do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Blachę wysmarować
tłuszczem, wysypać bułką tartą i wylewać ciasto na przemian: raz białe,
raz ciemne - w przepisie stoi coby robić to po łyżce, ale ja się nie
bawię i leję prosto z garnka, mniej więcej po równo.
Piec w zależności od piekarnika od 1h do 1,5h - w gazowym bywało, że
piekłam do 1,5h w elektrycznym piekę niewiele ponad godzinę w temp. 185
stopni, drugi/trzeci poziom, dolne grzanie + termoobieg.
Zebra wychodzi pasiasta (dzieciom podoba się bardzo), słodka i wilgotna
(nie mokra), czyli bardzo dobra.
A tak na marginesie wpadłam ostatnio na pomysł żeby z ciasta na zebrę
upiec pasiaste muffinki, ciekawe czy wyjdą...:D
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|