Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
ws1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.netcom.net.uk!netcom.net.uk!newsfeed.icl.ne
t!feed2.onemain.com!feed1.onemain.com!news-out.cwix.com!newsfeed.cwix.com!newsf
eed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zielone szparagi/jak lamac
References: <8gitvd$se2$1@galaxy.uci.agh.edu.pl> <8gj1nu$bps$1@flis.man.torun.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 35
Date: Thu, 25 May 2000 13:51:53 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.35
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 959287597 207.71.218.35 (Thu, 25 May 2000 13:46:37 PDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 25 May 2000 13:46:37 PDT
X-Received-Date: Thu, 25 May 2000 13:46:37 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28580
Ukryj nagłówki
Jader wrote:
> Użytkownik asia <j...@h...com.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:8gitvd$se2$...@g...uci.agh.edu.pl...
> > Wlasnie kupilam zielone szparagi i zastanawiam sie czy, tak jak w
> przypadku
> > bialych, nalezy je obrac? I jak dlugo sie je gotuje? Chyba krocej niz
> biale,
> > prawda?
>
> Nie. Prawda.
>
> Jader
>
> :) Czyli nie obierac i gotowac krocej. I osobiscie wydaje mi sie, ze w
> odroznieniu od bialych mozna w posolonej, a nie w poslodzonej wodzie.
Zielone szparagi powinno sie gotowac tak krotko, zeby byly jeszcze sztywne
przy wyjmowaniu, najlepiej na parze, okolo 2 minut. Szparagi powinny byc
jeszcze chrupkie. Mozna posolic lub/i popieprzyc, skropic cytryna, dodac
odrobine masla, posypac migdalami, sezamem, skropic soja i sezamowym
olejem, albo odrobine galki muszkatolowej, jesc palcami.
Gdy szparagi zbiera sie w ogrodzie, nalezy je ulamac w tym miejscu, gdzie
sie chca ulamac. Dalsza czesc jest za twarda, i bedzie lykowata. Szparagi
kupione w sklepie sa scinane maszynowo, w roznych miejscach na lodydze, w
zwiazku z tym trzeba je ulamac od konca, i nie zalowac tych lykowatych
koncow (mozna z nich zrobic zupe), tam, gdzie sie chca ulamac. Jesli
jestes praworeczny, zlap mocno koniec lodygi w palce prawej reki i wygnij
reszte szparagi, trzymajac ja po srodku, w dol, az sie zlamie. To jest
wlasnie to miejsce, gdzie konczy sie dobre, a zaczyna lykowate.
Magdalena
|