« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-14 13:33:29
Temat: ziemniaczki z grillawitam
chcialabym sie was poradzic jak najlepiej przyrzadzic ziemniaczki na grillu
zeby byly smaczne i chrupiace?ja troche podgotowalam,posmarowalam maslem i
owinelam folia ale raczej mi sie ugotowaly (tzn po prostu zrobily bardzo
miekkie) niz podsmazyly..
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-14 14:29:11
Temat: Re: ziemniaczki z grillaPan femme napisal co nastepuje:
> chcialabym sie was poradzic jak najlepiej przyrzadzic ziemniaczki na
> grillu zeby byly smaczne i chrupiace?ja troche podgotowalam,posmarowalam
> maslem i owinelam folia ale raczej mi sie ugotowaly (tzn po prostu zrobily
> bardzo miekkie) niz podsmazyly..
Najlepsze ziemniaczki to sie robi tak - nie obierasz, nie gotujesz, ale
wrzucasz jak kupione do zaru w grillu (osobiscie preferuje naturalne ognisko
z suchego drewna) i tak sobie siedza tam jakis czas (musisz sprawdzac sam
czy juz sa smaczne - nie pamietam w tej chwili ile musza sie grzac a zarze,
ale to i tak zalezy od wielu czynnikow). Potem jak juz widzisz, ze
ziemniaczek miekki, ze sie da zjesc to obierasz gnojka, solisz, smarujesz
maselkiem i na goraco palaszujesz. Swego czasu jadalem takie cudenka i milo
to wspominam. Troche z tym babraniny jest, ale - mniam! :)
--
Franciszek 'Franko' Stańko
] www.game-over.pl
] tlen.pl: frankoo
] gg: 1450043
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-14 14:48:21
Temat: Re: ziemniaczki z grilla i sledź w śmietanieFranciszek 'Franko' Stańko wrote:
/cut/
...no ja robie podobnie. A dokladnie - (w wypadku grilla) - zawijam
kartofle w folie aluminiowa, daje do srodka kropelkie oliwy, i klade na
grillu.
Gdy sa juz gotowe - tak jak opisales - maselko (z koperkiem moze byc) ,
sol.
A skoro juz o pieczonych kartoflach (czy jak kto woli - ziemniakach)
Swietnie do nich pasuje sledz w smietanie.
Jak?
2 paczki (te wieksze) sledzi a'la matias firmy Lisner /bo sa dobrej
jakosci/
2 srednie cebule
1,5 jablka winnego
smietana
Sledzia wyjac z opakowania do miseczki, wstawic do zlewu i plukac pod
zimna woda ok 10 min. Nastepnie odcedzic pokroic na dosc male kawalki.
Cebule obrac i pokroic _cienkie_ plasterki.
Jablka obrac i pokroic w kostke.
Wszystko razem wlozyc do miski i zalac smietana. Wymieszac, dodac
sporo czarnego pieprzu i odstawic do lodowki (aby sie "przejadlo")
Do pieczonych kartofli jak znalazl. Polecam.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-14 14:53:50
Temat: Re: ziemniaczki z grillaPan Franciszek 'Franko' Stańko napisal co nastepuje:
> wrzucasz jak kupione do zaru w grillu
Uscislajac - chodzi o ich zakopanie od stop do glow zeby sie piknie ze
wszystkich stron przygrzaly :).
--
Franciszek 'Franko' Stańko
] www.game-over.pl
] tlen.pl: frankoo
] gg: 1450043
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-14 16:53:18
Temat: Re: ziemniaczki z grillaOn Sun, 14 Sep 2003 16:29:11 +0200, Franciszek 'Franko' Stańko
<f...@t...pl> wrote:
>Troche z tym babraniny jest, ale - mniam! :)
Etam, dla mnie to jest najprostszy i najlepszy sposob na ziemniaka. Z
ogniska oczywiscie. Az mi slinka pociekla! Aaaa, dziwie sie ze az
poczulam aromat ogniska a tu faktycznie dymem... smierdzi bo pare
godzin temu mieso doszczetnie spalilam na patelni :) Smierdzi
strasznie, az niedobrze sie robi, wietrzenie nie pomaga :(
--
Pozdrawiam, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-14 18:42:33
Temat: Odp: ziemniaczki z grilla
Użytkownik femme <b...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bk1qnl$jcr$...@n...atman.pl...
> witam
> chcialabym sie was poradzic jak najlepiej przyrzadzic ziemniaczki na
grillu
> zeby byly smaczne i chrupiace?ja troche podgotowalam,posmarowalam maslem i
> owinelam folia ale raczej mi sie ugotowaly (tzn po prostu zrobily bardzo
> miekkie) niz podsmazyly..
> pozdrawiam
>
>
A ja robie jeszcze inaczej. Surowe ziemniaki kroisz na 3-4 plastry. Pomiedzy
te plastry wkladasz cebulke, czosnek i boczek wedzony. Calosc sklejasz i
zawijasz w folie aluminiowa i na grilla. Pyyyyyszne wychodza.
--
***Gosia_KIKI***
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-14 21:41:25
Temat: Re: ziemniaczki z grilla
A u mnie jest tak:
Myję ziemniaczki, kroję je w plastry grubości 1,5 cm, myziam je nieznacznie
w oliwie i kładę na ruszt. A potem już tylko piekę.
Mniam, są chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środeczku.
Lepsze od fryteczek i pasują do wszystkiego. Polecam.
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-14 22:08:53
Temat: Re: ziemniaczki z grilla
Danka wrote:
> A u mnie jest tak:
>
> Myję ziemniaczki, kroję je w plastry grubości 1,5 cm, myziam je nieznacznie
> w oliwie i kładę na ruszt. A potem już tylko piekę.
> Mniam, są chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środeczku.
> Lepsze od fryteczek i pasują do wszystkiego. Polecam.
>
> Danka
>
>
To jest rowniez moja metoda. Ewentualnie dobrze jest posypac tak
przygotowane i pooliwione plastry ziemniaczane ziolami, zwlaszcza
posiekanym, swiezym (jak jest) rozmarynem.
Duze ziemniaki w grubszej skorce mozna tez piec w calosci na grillu,
ale to trwa b. dlugo, poltorej godziny-dwie. Wiec ja je podgotowuje
przez 8-10 minut w mikrofalowce a pozniej wrzucam cale na grill, zeby
skora sie przypiekla i stwardniala (nie bedzie sie nadawala do
jedzenia). Po 10-15 minutach zdjac z grilla i - po rozcieciu - do srodka
dac, zaleznie od gustu, sol, troche masla lub smietany, ewent. grecki
sos jogurtowo--ogorkowo-czosnkowy cacyk, i n.p. szczypiorek albo
posiekana zielona cebulke. Wyjadac to wnetrze ziemniaczano-smietanowe
jako dodatek do pieczonego na grillu miesa lub drobiu.
- - -
Inne sposoby opisane wczesniej tez smaczne, ale nie majace wiele
wspolnego z grillem (pieczenie w ognisku, pieczenie z boczkiem i cebula
w folii).
Pozdrawiam,
Zbyszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-15 06:05:38
Temat: Re: ziemniaczki z grillafemme <b...@w...pl> napisał(a):
> witam
> chcialabym sie was poradzic jak najlepiej przyrzadzic ziemniaczki na grillu
> zeby byly smaczne i chrupiace?ja troche podgotowalam,posmarowalam maslem i
> owinelam folia ale raczej mi sie ugotowaly (tzn po prostu zrobily bardzo
> miekkie) niz podsmazyly..
posmarowac oliwa z oliwek, naciac, w naciecia wszadzic czosnek. Posypac
majerankiem. Pod koniec w naciecia wsadzis ser plesniowy.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-15 10:49:30
Temat: Re: ziemniaczki z grilla
> owinelam folia ale raczej mi sie ugotowaly (tzn po prostu zrobily bardzo
> miekkie) niz podsmazyly..
jezeli owiniesz folia to nigdy nie beda chrupiace, ale takie zaparzone.
Ja pieke czesto w piekarniku z termoobiegiem (czasami najpierw obgotuje),
przewaznie obrane, wychodza suchutkie, maczyste, czyli takie jak lubie
pozdrawiam WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |