Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!pwr.wroc.pl!panorama
.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ziolka - kiedy i jak zbierac
Date: 4 Sep 2000 20:44:31 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 36
Message-ID: <032901c016a0$26ae27e0$4fdf4cd5@tea>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 968093071 31344 213.180.128.22 (4 Sep 2000 18:44:31 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Sep 2000 18:44:31 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33305
Ukryj nagłówki
-----Original Message-----
From: Asiek <j...@n...top.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 2 września 2000 22:11
Subject: ziolka - kiedy i jak zbierac
>W ogródku wyrosły mi dorodne oregano, bazylia i mięta. Niestety już
>zakwitły, więc nie wiem czy to nie za późno na zbiór... Moje pytania:
>zbierać tylko listki? o jakiej porze dnia (ma to jakieś znaczenie)?, no i
>najważniejsze: w jakich warunkach suszyć? i jak przechowywać?
>
>
>--
>Pozdrawiam i z góry dziękuję
>Asiek
Jak zakwitly to raczej po herbacie - przynajmniej w przypadku bazyli trzeba
zawiazki kwiatowe uszczypywac na biezaco - liscie maja wtedy intensywniejszy
aromat. Zbiera sie generalnie tuz przed zakwitnieciem - wtedy ziola maja
najwieksza moc i aromat. Zbierasz raczej listki, choc na przyklad majeranek
razem z paczkami kwiatowymi (lepiej jednak ucinac cale krzewki, suszyc i
dopiero pozniej obierac z suchych juz listkow - listki zachowuj mozliwie w
calosci i rozkruszaj tuz przed dodaniem do potrawy. Najlepiej zbierac ziola
rano, po obeschnieciu pierwszej rosy albo wieczorem, przed podniesieniem sie
mgiel, nigdy w poludnie w pelnym sloncu. Na zbior wybieraj cieple i suche
dni - zbierane w dni wilgotne gorzej sie susza i latwo gnija. Z suszeniem
jest problem, bo najlepiej robic to na dobrym starym drewniamy strychu,
ktory nagrzewa sie za dnia, jest suchy i ciemny - powinno byc raczej ciemno,
cieplo i sucho - nie piekarnik - bo aromat pojdzie z dymem. Suszysz w
peczkach cale roslinki 9bez korzeni oczywiscie) - glowkami w dol.
wiedzma ;-) Herbatka
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
|