Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Artur Z" <a...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa cebulowa
Date: Tue, 2 Apr 2002 15:10:16 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <a8calr$ogh$1@news.tpi.pl>
References: <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: host162-67.datastar.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1017753083 25105 62.89.67.162 (2 Apr 2002 13:11:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 2 Apr 2002 13:11:23 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:102540
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Aneta Makowska" <w...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3CA20E1D.79DD003C@poczta.onet.pl...
> bardzo, bardzo prosze o przepis na pyszna zupe-krem cebulowa
> pozdrawiam i dziekuje
> aneta
>
Z archiwum Magdaleny Bassett:
Nie jest to krem cebulowy, a raczej klasyczna francuska zupa cebulowa.
Latwo sie robi, jest pyszna i moze postac w lodowce.
Zupa Cebulowa
6 srednich lub 4 duze cebule pokroic w plastry, przysmazyc na patelni,
az zloto-brazowe. Przelozyc cebule do granka. Do goracej patelni dodac
pol szklanki wytrawnego, bialego wina, zamieszac, przelac do garnka z
usmazona cebula. Nastepnie dodac do garnka 3 szklanki rosolu, lyzeczke
soli i pol lyzeczki bialego pieprzu. Dusic 20 minut.
Czerstwy, ciemny chleb pokroic na kawalki i na pol. Na dnie
zaroodpornych miseczek ulozyc po pol kawalka chleba. Zalac zupa. Zakryc
zupe plastrem sera, np. gruyere. Zapiec pod opiekaczem az ser zacznie
brazowiec miejscami. Podac natychmiast.
Magdalena Bassett
Pozwoliłem sobie zacytować wprost z archiwum grupy gdzie znajdziesz również
i inne przepisy
http://groups.google.com.pl/groups?hl=pl&q=cebulowa&
meta=
--
Pozdrawiam
Artur
----------------------------------------------------
------------------------
----
|