Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!newsfee
d.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai
l
From: Marcin E. Hamerla <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa serowa - mniam, mniam [P]
Date: Fri, 07 Feb 2003 12:23:01 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <o...@4...com>
References: <9...@b...gro.pl.bf>
NNTP-Posting-Host: 212.160.130.254
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1044617019 10096 212.160.130.254 (7 Feb 2003 11:23:39
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Feb 2003 11:23:39 +0000 (UTC)
X-Posting-Agent: Hamster/1.3.19.0
X-Newsreader: Forte Agent 1.92/32.572
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145542
Ukryj nagłówki
RECEPTION napisal(a):
>> Ja do zupy serowo-porowej dalej 200g serka topionego.
>
>ooo.. serowo-porowa to musza byc pyszne pysznosci...
>moge prosic o przepis na nia?
>szukalam w guglu, ale jakos nic nie znalazl
Zalaczam:
Duńska zupa z porów
Składniki: 3-4 pory, 2 cebule, 4 łyżki masła (można zastąpić olejem),
1 l bulionu z kostki (zamiast bulionu można wlać wodę), 1 bardzo gruby
plaster szynki, 250 g łagodnego serka topionego (typu złoty ementaler)
ewentualnie 1/2 szklanki gęstej śmietany, sól, pieprz, ok. 6 łyżek
startego żółtego sera
W dużym garnku rozgrzewamy masło. Pory myjemy: białe i jasnozielone
części kroimy w plastry i szklimy na maśle razem z posiekaną cebulą,
mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką (ciemnozielone części
porów nadają się wyłącznie do wywarów). Po upływie kilku minut
zalewamy pory wrzącym bulionem albo wrzącą wodą, dodajemy sól
i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut, następnie dodajemy
serek topiony i mieszamy. Gdy serek się całkowicie rozpuści, możemy
wlać śmietanę. Wsypujemy do zupy pokrojoną w kosteczkę szynkę i
zdejmujemy garnek z ognia. Podajemy posypaną tartym serem. Uwaga:
serek topiony nie jest niezbędny.
>(z nazwiskiem Hamerla)
Tego powinien znalezc baaardzo duzo...
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Płoń, płoń, płoń parlamencie, spali Cię ogień na historii zakręcie."
|