« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-05 10:07:23
Temat: RE: zupa serowa - mniam, mniam [P]
> -----Original Message-----
> From: Marcin E. Hamerla [mailto:m...@p...onet.pl]
>
> Ja do zupy serowo-porowej dalej 200g serka topionego.
ooo.. serowo-porowa to musza byc pyszne pysznosci...
moge prosic o przepis na nia?
szukalam w guglu, ale jakos nic nie znalazl (z nazwiskiem Hamerla)
s...@c...pl
s...@o...pl
s...@d...ids.pl
----------------------------------
i am your deathstar :: blow me away
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-05 10:18:59
Temat: Re: zupa serowa - mniam, mniam [P]
Użytkownik "RECEPTION" <r...@g...faurecia.com> napisał w wiadomości
news:921A354C1E4AD611897F000629559155ACBC40@bur-gro-
02.gro.pl.bf...
>
> ooo.. serowo-porowa to musza byc pyszne pysznosci...
> moge prosic o przepis na nia?
> szukalam w guglu, ale jakos nic nie znalazl (z nazwiskiem Hamerla)
>
to raczej nie ja pisalam o tej zupie z serkiem topionym, ale poniewaz robie
podobna i bardza ja w domu lubimy, to tak czy inaczej podrzuce linka, moze
ktos skorzysta:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis294.html
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-07 11:23:01
Temat: Re: zupa serowa - mniam, mniam [P]RECEPTION napisal(a):
>> Ja do zupy serowo-porowej dalej 200g serka topionego.
>
>ooo.. serowo-porowa to musza byc pyszne pysznosci...
>moge prosic o przepis na nia?
>szukalam w guglu, ale jakos nic nie znalazl
Zalaczam:
Duńska zupa z porów
Składniki: 3-4 pory, 2 cebule, 4 łyżki masła (można zastąpić olejem),
1 l bulionu z kostki (zamiast bulionu można wlać wodę), 1 bardzo gruby
plaster szynki, 250 g łagodnego serka topionego (typu złoty ementaler)
ewentualnie 1/2 szklanki gęstej śmietany, sól, pieprz, ok. 6 łyżek
startego żółtego sera
W dużym garnku rozgrzewamy masło. Pory myjemy: białe i jasnozielone
części kroimy w plastry i szklimy na maśle razem z posiekaną cebulą,
mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką (ciemnozielone części
porów nadają się wyłącznie do wywarów). Po upływie kilku minut
zalewamy pory wrzącym bulionem albo wrzącą wodą, dodajemy sól
i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut, następnie dodajemy
serek topiony i mieszamy. Gdy serek się całkowicie rozpuści, możemy
wlać śmietanę. Wsypujemy do zupy pokrojoną w kosteczkę szynkę i
zdejmujemy garnek z ognia. Podajemy posypaną tartym serem. Uwaga:
serek topiony nie jest niezbędny.
>(z nazwiskiem Hamerla)
Tego powinien znalezc baaardzo duzo...
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Płoń, płoń, płoń parlamencie, spali Cię ogień na historii zakręcie."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |