Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!ict.pwr.wroc.pl!not-
for-mail
From: Bureau for IACS and Administrations Affairs <i...@p...gda.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa z serka na topionym serku
Date: Wed, 02 Feb 2000 11:50:31 +0100
Organization: Polski Rejestr Statkow (PRS)
Lines: 36
Message-ID: <3...@p...gda.pl>
References: <3...@p...man.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: pc115.prs.gda.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Mailer: Mozilla 4.04 [en] (Win95; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:22182
Ukryj nagłówki
KYLEK wrote:
>
> Bardzo smaczna zupa na serku topionym - polecam
>
> Przepis:
> 1 serek topiony /smietankowy - z polskiej spoldzielni
> mleczarskiej, jak z dawnych czasow/ bez dodatkow smakowych
> 1 kostka rosolowa lub 1/2 szklanki rosolu
> 1 por
> 1 marchewka
> 1 ziemniak
> 1 lyzka wegety
> 0,5 lyzeczki majeranku
> sol i pieprz do smaku
>
> do garna wlac ok 1-1,2 litra wody, wsypac pogrojonego w
> kostke ziemniaka, marczewke /ztarta na grubej tartce/,
> posieganego w paski pora, koste rosolowa lub rosol - gotowac
>
> serek zalać niewielka iloscia cieplej wody /ugniatajac i
> mieszajac/ - rozpuscic az powstanie jednolita smietanka
> gdy warzywa beda prawie miekkie to dolac /wczesniej
> rozcienczyc tym wywarem - aby sie nie zwazylo/ rozprowadzony
> serek w postaci smietanki, dodac przyprawy i doprowadzic do
> zagotowania.
> podawac z grubym makaronem i natka pietruszki - smacznego
Ja miksuje serek ze smietanka i lyzka maki, wychodzi szybciej niz
rozcieranie. Nie dodaje ziemniakow, tylko do gotowej zupki wsypuje
przyrumienione grzanki, pyszotka. Aha, trzeba uwazac az sie zagotuje,
moze wykipiec, jak mleko.
|