Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa zbojnicka ?
Date: Mon, 5 Mar 2001 17:49:37 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 28
Message-ID: <980fuj$bk4$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <M...@n...icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 983810836 11908 193.218.115.254 (5 Mar 2001 16:47:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Mar 2001 16:47:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:45844
Ukryj nagłówki
Użytkownik Marcin Platek <m...@r...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:M...@n...icm.edu.pl..
.
> Jadlem takie coz w Zakopanem(ym) i pytam jak sie to robi ?
> Przypominalo to to taki jaby gulasz ale zadki i przyprawiony
> na ostro pieprzem ktos ma na to przepis ?
Gulasz po góralsku
ok. 1 kg baraniny z kością, pół kg kapusty kiszonej, 2 duże cebule, 2
łyżki smalcu jedna mąki i koncentratu pomidorowego, słodka mielona
papryka, majeranek, sól, cukier.
Mięsi oddzielić od kości, pokroić, posypać solą, mąką i usmażyć na smalcu.
Kapustę posiekać i wraz mięsem ugotować, dodać resztę składników i
zasmażkę z cebuli, mąki i smalcu, przyprawić, poddusić i jeść z
ziemniakami.
Kwaśnica
W 1,5 l wody gotujesz ok. 1 kg baraniny z kością, potem oddzielasz od
kości i porcjujesz.
Do wywaru dodajesz ok. 30 dkg kapusty kiszonej, 1 dużą pokrojoną cebulę,
ziele ang., duży ząbek czosnku, pieprz, sól i to jeszcze raz gotujesz. W
międzyczasie ugotuj garść suszonych grzybów a pokrojone w paski dodaj do
wywaru wraz z mięsem i pokrojonymi w kostkę 2 dużymi ziemniakami[wcześniej
ugotowanymi]. Podgotuj i smacznego.
Obie potrawy typowe dla Podhala, dlatego podejrzewam, że ta twoja zupa
zbójnicka jest jakąś modyfikacją pod gusta ceprów. ;-)))
Pozdrawiam Jerzy
|