Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Hanna Burdon" <h...@n...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupy - minestrone
Date: Fri, 13 Feb 2004 11:41:54 -0000
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 38
Message-ID: <c0id41$358$1@inews.gazeta.pl>
References: <c0fvqh$o8q$1@atlantis.news.tpi.pl> <c0g01b$783$1@inews.gazeta.pl>
<c0g3vs$l1h$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: "Hanna Burdon" <h...@n...com>
NNTP-Posting-Host: cpc4-darl2-3-0-cust23.midd.cable.ntl.com
X-Trace: inews.gazeta.pl 1076672449 3240 82.0.26.23 (13 Feb 2004 11:40:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 13 Feb 2004 11:40:49 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
X-Priority: 3
X-User: hanula
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:191781
Ukryj nagłówki
MINESTRONE
1 mały por (pokrojony na plasterki)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku (startego lub przeciśniętego przez praskę)
2 łodygi selera naciowego (pokrojone na plasterki)
2 małe cukinie (przekrojone wzdłuż na pół, a potem na plasterki)
gałązka natki pietruszki
425 g fasolki cannellini w puszce (odcedzić)
400 g pomidorów w puszce
1 liść laurowy
150 ml wytrawnego białego wina
25 g drobnego makaronu
1 cytryna
40 g parmezanu (startego)
115 g zielonej kapusty, np. Savoy (posiekanej)
sól, pieprz
W dużym garnku smażyć na oliwie por (1 min.), dodać czosnek, seler,
cukinie (3 min.). Dodać pietruszkę, fasolkę, pomidory, liść laurowy,
wino, makaron i 425 ml wrzącej wody, skórkę od cytryny (7 min.) Dodać
połowę parmezanu, kapustę. Przyprawić, gotować jeszcze 5 min.
Podawać posypaną resztą parmezanu.
Przepis pochodzi z książki kucharskier Reader's Digest pod tytułem "30
Minute Cookbook", ale niestety w praktyce wymaga modyfikacji. Raz
próbowałam dodać wszystkie wymienione składniki, ale zupa wyszła dużo za
gęsta (właściwie miała niewiele wspólnego z zupą). Spokojnie można sobie
darować kapustę, pora/selera/cukinii/fasolki dodać połowę. Podawać
natychmiast po ugotowaniu - na drugi dzień okazuje się, że makaron
wchłonął w siebie całą wilgoć i mamy pyszny makaron z sosem. W ogóle
makaron to jest kulinarna czarna dziura, nie ma takiej ilości zupy,
której by w siebie nie wchłonął.
Acha, i ja zamiast wody dodaję bulion (Knorra najczęściej).
Hania
|