« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-03-18 15:17:18
Temat: żurekMam pytanie-zakisiłam żurek na Wielkanoc i co dalej co mam dalej z nim
zrobić bo zupę będę gotować dopiero w sobotę?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-03-18 15:31:58
Temat: Re: żurekKasia pisze:
> Mam pytanie-zakisiłam żurek na Wielkanoc i co dalej co mam dalej z nim
> zrobić bo zupę będę gotować dopiero w sobotę?
przechowac do soboty...
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-03-18 16:05:05
Temat: Re: żurekOn 18 Mar, 16:17, Kasia <k...@g...com> wrote:
> Mam pytanie-zakisiłam żurek na Wielkanoc i co dalej co mam dalej z nim
> zrobić bo zupę będę gotować dopiero w sobotę?
Już ukisł? Włożyć do chłodziarki, do gotowania odcedzić przez gęste
sitko. Osobno nastawić rosół lub wodę, dodać dwa-trzy grzybki (nie
zadużo, aby w grzybowy się nie zamienił), liść laurowy, dwa - trzy
ziarna pieprzu angielskiego, tyleż czarnego. Gdy grzyby miękkie zalać
odcedzonym (i wymieszanym, bo osiada) żurkiem zagotować = dodać dwa
trzy ząbki czosnku (posiekany lub przepuszczony przez praskę) oraz
zasypac jedną - dwoma łyżkami majeranku.
Podając nałożyć na talerze pokrajaną wędlinę gotowaną, kiełbasę i
boczek wędzony - pokrojoną dowolnie, dodać sera twarogowego i wiórki
chrzanu - no i clou żurku - jajka na twardo pokrojone w plasterki lub
połówki, czy też ćwiartki.
Można użyć płynnej przyprawy do zup, ewentualnie śmietany.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-03-18 18:03:54
Temat: Re: żurekPanslavista pisze:
> On 18 Mar, 16:17, Kasia <k...@g...com> wrote:
>> Mam pytanie-zakisiłam żurek na Wielkanoc i co dalej co mam dalej z nim
>> zrobić bo zupę będę gotować dopiero w sobotę?
>
> Już ukisł? Włożyć do chłodziarki, do gotowania odcedzić przez gęste
> sitko. Osobno nastawić rosół lub wodę, dodać dwa-trzy grzybki (nie
> zadużo, aby w grzybowy się nie zamienił), liść laurowy, dwa - trzy
> ziarna pieprzu angielskiego, tyleż czarnego. Gdy grzyby miękkie zalać
> odcedzonym (i wymieszanym, bo osiada) żurkiem zagotować = dodać dwa
> trzy ząbki czosnku (posiekany lub przepuszczony przez praskę) oraz
> zasypac jedną - dwoma łyżkami majeranku.
> Podając nałożyć na talerze pokrajaną wędlinę gotowaną, kiełbasę i
> boczek wędzony - pokrojoną dowolnie, dodać sera twarogowego i wiórki
> chrzanu - no i clou żurku - jajka na twardo pokrojone w plasterki lub
> połówki, czy też ćwiartki.
>
> Można użyć płynnej przyprawy do zup, ewentualnie śmietany.
Witam
mam pytanie laika:
a jak zakisić żurek?
ile dodać chrzanu i sera? (nigdy się z serem w żurku nie spotkałem)
darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-03-18 18:50:02
Temat: Re: żurekOn 18 Mar, 19:03, makdarek <m...@p...gazeta.pl> wrote:
> Panslavista pisze:
>
>
>
>
>
> > On 18 Mar, 16:17, Kasia <k...@g...com> wrote:
> >> Mam pytanie-zakisiłam żurek na Wielkanoc i co dalej co mam dalej z nim
> >> zrobić bo zupę będę gotować dopiero w sobotę?
>
> > Już ukisł? Włożyć do chłodziarki, do gotowania odcedzić przez gęste
> > sitko. Osobno nastawić rosół lub wodę, dodać dwa-trzy grzybki (nie
> > zadużo, aby w grzybowy się nie zamienił), liść laurowy, dwa - trzy
> > ziarna pieprzu angielskiego, tyleż czarnego. Gdy grzyby miękkie zalać
> > odcedzonym (i wymieszanym, bo osiada) żurkiem zagotować = dodać dwa
> > trzy ząbki czosnku (posiekany lub przepuszczony przez praskę) oraz
> > zasypac jedną - dwoma łyżkami majeranku.
> > Podając nałożyć na talerze pokrajaną wędlinę gotowaną, kiełbasę i
> > boczek wędzony - pokrojoną dowolnie, dodać sera twarogowego i wiórki
> > chrzanu - no i clou żurku - jajka na twardo pokrojone w plasterki lub
> > połówki, czy też ćwiartki.
>
> > Można użyć płynnej przyprawy do zup, ewentualnie śmietany.
>
> Witam
>
> mam pytanie laika:
> a jak zakisić żurek?
> ile dodać chrzanu i sera? (nigdy się z serem w żurku nie spotkałem)
>
> darek- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
Najprostszy sposób zalać przegotowaną ciepłą wodą w litrowym słoju
szklankę płatków owsianych górskich i łyżkę mąki pszennej, wymieszać,
nałożyć luźno zakrętkę. Po trzech-pięciu dniach będzie kwaśny.
Na talerz żurku jedną - dwie łyżki twarogu - chrzanu łyżeczkę (to
podkreślanie smaku a nie zabijanie).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-03-18 20:30:36
Temat: Re: żurek
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:749841c3-eadc-4fc1-955c-1b996dd53924@s37g2000pr
g.googlegroups.com...
On 18 Mar, 16:17, Kasia <k...@g...com> wrote:
> Mam pytanie-zakisiłam żurek na Wielkanoc i co dalej co mam dalej z nim
> zrobić bo zupę będę gotować dopiero w sobotę?
> Już ukisł? Włożyć do chłodziarki, do gotowania odcedzić przez gęste
> sitko.
Fuj... nie cedzić... cały smak straci...
> Osobno nastawić rosół lub wodę, dodać dwa-trzy grzybki (nie
> zadużo, aby w grzybowy się nie zamienił), liść laurowy, dwa - trzy
> ziarna pieprzu angielskiego, tyleż czarnego. Gdy grzyby miękkie zalać
> odcedzonym (i wymieszanym, bo osiada) żurkiem zagotować = dodać dwa
> trzy ząbki czosnku (posiekany lub przepuszczony przez praskę) oraz
> zasypac jedną - dwoma łyżkami majeranku.
> Podając nałożyć na talerze pokrajaną wędlinę gotowaną, kiełbasę i
> boczek wędzony - pokrojoną dowolnie, dodać sera twarogowego i wiórki
> chrzanu - no i clou żurku - jajka na twardo pokrojone w plasterki lub
> połówki, czy też ćwiartki.
Bzdura... gotować rosół na kiełbasie i boczku.
> Można użyć płynnej przyprawy do zup,
Nie potrzeba...
> ewentualnie śmietany.
Prawie obowiązkowo śmietana.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |