Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Krzysztof Tabaczynski" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: żurek
Date: Tue, 18 Mar 2008 21:30:36 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 36
Message-ID: <frp8lm$a3$1@news.onet.pl>
References: <frome5$h0m$1@achot.icm.edu.pl>
<7...@s...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: chello087207239193.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1205872118 323 87.207.239.193 (18 Mar 2008 20:28:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Mar 2008 20:28:38 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Sender: ebKKwOnb74Gt99Pbxehcg3F0KDdeZG9KXuCCLuDXuXw=
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:311590
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:749841c3-eadc-4fc1-955c-1b996dd53924@s37g2000pr
g.googlegroups.com...
On 18 Mar, 16:17, Kasia <k...@g...com> wrote:
> Mam pytanie-zakisiłam żurek na Wielkanoc i co dalej co mam dalej z nim
> zrobić bo zupę będę gotować dopiero w sobotę?
> Już ukisł? Włożyć do chłodziarki, do gotowania odcedzić przez gęste
> sitko.
Fuj... nie cedzić... cały smak straci...
> Osobno nastawić rosół lub wodę, dodać dwa-trzy grzybki (nie
> zadużo, aby w grzybowy się nie zamienił), liść laurowy, dwa - trzy
> ziarna pieprzu angielskiego, tyleż czarnego. Gdy grzyby miękkie zalać
> odcedzonym (i wymieszanym, bo osiada) żurkiem zagotować = dodać dwa
> trzy ząbki czosnku (posiekany lub przepuszczony przez praskę) oraz
> zasypac jedną - dwoma łyżkami majeranku.
> Podając nałożyć na talerze pokrajaną wędlinę gotowaną, kiełbasę i
> boczek wędzony - pokrojoną dowolnie, dodać sera twarogowego i wiórki
> chrzanu - no i clou żurku - jajka na twardo pokrojone w plasterki lub
> połówki, czy też ćwiartki.
Bzdura... gotować rosół na kiełbasie i boczku.
> Można użyć płynnej przyprawy do zup,
Nie potrzeba...
> ewentualnie śmietany.
Prawie obowiązkowo śmietana.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|