Data: 2008-03-18 18:50:02
Temat: Re: żurek
Od: Panslavista <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 18 Mar, 19:03, makdarek <m...@p...gazeta.pl> wrote:
> Panslavista pisze:
>
>
>
>
>
> > On 18 Mar, 16:17, Kasia <k...@g...com> wrote:
> >> Mam pytanie-zakisiłam żurek na Wielkanoc i co dalej co mam dalej z nim
> >> zrobić bo zupę będę gotować dopiero w sobotę?
>
> > Już ukisł? Włożyć do chłodziarki, do gotowania odcedzić przez gęste
> > sitko. Osobno nastawić rosół lub wodę, dodać dwa-trzy grzybki (nie
> > zadużo, aby w grzybowy się nie zamienił), liść laurowy, dwa - trzy
> > ziarna pieprzu angielskiego, tyleż czarnego. Gdy grzyby miękkie zalać
> > odcedzonym (i wymieszanym, bo osiada) żurkiem zagotować = dodać dwa
> > trzy ząbki czosnku (posiekany lub przepuszczony przez praskę) oraz
> > zasypac jedną - dwoma łyżkami majeranku.
> > Podając nałożyć na talerze pokrajaną wędlinę gotowaną, kiełbasę i
> > boczek wędzony - pokrojoną dowolnie, dodać sera twarogowego i wiórki
> > chrzanu - no i clou żurku - jajka na twardo pokrojone w plasterki lub
> > połówki, czy też ćwiartki.
>
> > Można użyć płynnej przyprawy do zup, ewentualnie śmietany.
>
> Witam
>
> mam pytanie laika:
> a jak zakisić żurek?
> ile dodać chrzanu i sera? (nigdy się z serem w żurku nie spotkałem)
>
> darek- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
Najprostszy sposób zalać przegotowaną ciepłą wodą w litrowym słoju
szklankę płatków owsianych górskich i łyżkę mąki pszennej, wymieszać,
nałożyć luźno zakrętkę. Po trzech-pięciu dniach będzie kwaśny.
Na talerz żurku jedną - dwie łyżki twarogu - chrzanu łyżeczkę (to
podkreślanie smaku a nie zabijanie).
|