Data: 2008-03-18 18:03:54
Temat: Re: żurek
Od: makdarek <m...@p...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista pisze:
> On 18 Mar, 16:17, Kasia <k...@g...com> wrote:
>> Mam pytanie-zakisiłam żurek na Wielkanoc i co dalej co mam dalej z nim
>> zrobić bo zupę będę gotować dopiero w sobotę?
>
> Już ukisł? Włożyć do chłodziarki, do gotowania odcedzić przez gęste
> sitko. Osobno nastawić rosół lub wodę, dodać dwa-trzy grzybki (nie
> zadużo, aby w grzybowy się nie zamienił), liść laurowy, dwa - trzy
> ziarna pieprzu angielskiego, tyleż czarnego. Gdy grzyby miękkie zalać
> odcedzonym (i wymieszanym, bo osiada) żurkiem zagotować = dodać dwa
> trzy ząbki czosnku (posiekany lub przepuszczony przez praskę) oraz
> zasypac jedną - dwoma łyżkami majeranku.
> Podając nałożyć na talerze pokrajaną wędlinę gotowaną, kiełbasę i
> boczek wędzony - pokrojoną dowolnie, dodać sera twarogowego i wiórki
> chrzanu - no i clou żurku - jajka na twardo pokrojone w plasterki lub
> połówki, czy też ćwiartki.
>
> Można użyć płynnej przyprawy do zup, ewentualnie śmietany.
Witam
mam pytanie laika:
a jak zakisić żurek?
ile dodać chrzanu i sera? (nigdy się z serem w żurku nie spotkałem)
darek
|