Data: 2008-03-18 16:05:05
Temat: Re: żurek
Od: Panslavista <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 18 Mar, 16:17, Kasia <k...@g...com> wrote:
> Mam pytanie-zakisiłam żurek na Wielkanoc i co dalej co mam dalej z nim
> zrobić bo zupę będę gotować dopiero w sobotę?
Już ukisł? Włożyć do chłodziarki, do gotowania odcedzić przez gęste
sitko. Osobno nastawić rosół lub wodę, dodać dwa-trzy grzybki (nie
zadużo, aby w grzybowy się nie zamienił), liść laurowy, dwa - trzy
ziarna pieprzu angielskiego, tyleż czarnego. Gdy grzyby miękkie zalać
odcedzonym (i wymieszanym, bo osiada) żurkiem zagotować = dodać dwa
trzy ząbki czosnku (posiekany lub przepuszczony przez praskę) oraz
zasypac jedną - dwoma łyżkami majeranku.
Podając nałożyć na talerze pokrajaną wędlinę gotowaną, kiełbasę i
boczek wędzony - pokrojoną dowolnie, dodać sera twarogowego i wiórki
chrzanu - no i clou żurku - jajka na twardo pokrojone w plasterki lub
połówki, czy też ćwiartki.
Można użyć płynnej przyprawy do zup, ewentualnie śmietany.
|