Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!news.us.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-on
line.de!border2.nntp.dca.giganews.com!border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.gigane
ws.com!postnews.google.com!h11g2000prf.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: żurek
Date: Tue, 18 Mar 2008 11:50:02 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 53
Message-ID: <f...@h...googlegroups.com>
References: <frome5$h0m$1@achot.icm.edu.pl>
<7...@s...googlegroups.com>
<frp06r$gmq$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.6.217.157
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1205866203 27862 127.0.0.1 (18 Mar 2008 18:50:03 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Mar 2008 18:50:03 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: h11g2000prf.googlegroups.com; posting-host=83.6.217.157;
posting-account=XNek0wkAAACfiHk-7MfHtkAXdmFtd0XV
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98;
FDM),gzip(gfe),gzip(gfe)
X-Original-Bytes: 3046
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:311584
Ukryj nagłówki
On 18 Mar, 19:03, makdarek <m...@p...gazeta.pl> wrote:
> Panslavista pisze:
>
>
>
>
>
> > On 18 Mar, 16:17, Kasia <k...@g...com> wrote:
> >> Mam pytanie-zakisiłam żurek na Wielkanoc i co dalej co mam dalej z nim
> >> zrobić bo zupę będę gotować dopiero w sobotę?
>
> > Już ukisł? Włożyć do chłodziarki, do gotowania odcedzić przez gęste
> > sitko. Osobno nastawić rosół lub wodę, dodać dwa-trzy grzybki (nie
> > zadużo, aby w grzybowy się nie zamienił), liść laurowy, dwa - trzy
> > ziarna pieprzu angielskiego, tyleż czarnego. Gdy grzyby miękkie zalać
> > odcedzonym (i wymieszanym, bo osiada) żurkiem zagotować = dodać dwa
> > trzy ząbki czosnku (posiekany lub przepuszczony przez praskę) oraz
> > zasypac jedną - dwoma łyżkami majeranku.
> > Podając nałożyć na talerze pokrajaną wędlinę gotowaną, kiełbasę i
> > boczek wędzony - pokrojoną dowolnie, dodać sera twarogowego i wiórki
> > chrzanu - no i clou żurku - jajka na twardo pokrojone w plasterki lub
> > połówki, czy też ćwiartki.
>
> > Można użyć płynnej przyprawy do zup, ewentualnie śmietany.
>
> Witam
>
> mam pytanie laika:
> a jak zakisić żurek?
> ile dodać chrzanu i sera? (nigdy się z serem w żurku nie spotkałem)
>
> darek- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
Najprostszy sposób zalać przegotowaną ciepłą wodą w litrowym słoju
szklankę płatków owsianych górskich i łyżkę mąki pszennej, wymieszać,
nałożyć luźno zakrętkę. Po trzech-pięciu dniach będzie kwaśny.
Na talerz żurku jedną - dwie łyżki twarogu - chrzanu łyżeczkę (to
podkreślanie smaku a nie zabijanie).
|