Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mai
l
From: "Przyklejka" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Rogaliki z marmoladą - pycha [P]
Date: Sat, 23 Nov 2002 21:47:10 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <aropgv$c6d$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc214.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1038084447 12493 213.77.145.214 (23 Nov 2002 20:47:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Nov 2002 20:47:27 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135775
Ukryj nagłówki
Jeszcze się zapach unosi po wypiekach.
Dzisiaj zrobiłam rogaliki z marmoladą ( na drożdżach)
Miałam kilka przepisów. Ze względu na to ,
że moje dziecko nie może jeść mleka i masła
zrobiłam mix przepisów . Rogaliki wyszły pyszne.
Z niektórych tylko troche marmolady wyciekło,
ale myslę , że powodem było za szybkie wsadzenie
ich do gorącego pieca ( powinnam zostawić do wyrośnięcia)
Zainteresowanym podaje przepis.
Rogaliki z marmoladą
-----------------------
4 szklanki mąki ( takie duraleksowe)
2 jaja
2/3 szkl ciepłej wody ( można mleka)
5 dkg drożdży
8 Łyżek cukru
3 Łyzki oleju
cukier waniliowy
odrobina soli
Marmolada -jako nadzienie do rogalików
Drożdże rozrobić z wodą lub mlekiem.
Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść.
Jeśli się będzie troche kleiło podsypać mąką.
Ciasto rozwałkować - 0,5 cm grubości
Pokroić w kwadraty ok.10 na 10 cm
Nakładać w jeden róg kwadratu marmoladę ok.
1 łyżeczke i zwijać w rulon.
Pozmarowac robitym białkiem i zostawic do wyrośnięcia
( ja nie zostawiałam)
Pieć w tem ok.180-200 stopni 15 minut.
--
Kasia ( popijająca wino własnej produkcji :-) )
|