Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.atman.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.p
l!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <o...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Rosti - czyli placki ziemniaczane ze smardzami
Date: 10 Apr 2002 20:56:04 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 29
Sender: k...@n...onet.pl
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Disposition: inline
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Mime-Version: 1.0
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.77.148.94, 213.180.130.14
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:104677
Ukryj nagłówki
Witam
...oto jeden z nowych przepisów na smardzowe potrawy
Przepisy z strony www.grzybypodhala.prv.pl
Składniki:
I jeszcze jeden przepis na dzisiaj. Pochodzi ze Szwajcarii i tam nosi dźwieczną
nazwe Rosti, ale my z czystym sumieniem możemy tą egzotycznie brzmiącą potrawę
nazwać po polsku: Placki ziemniaczne ze smardzami.
Składniki:
- Smardze, ziemniaki (ok. 1 kg) starte na tarce o grubych oczkach, cebula,
boczek wędzony (80 g), masło, pieprz, sól, zielona pietruszka, szczypiorek.
Wykonanie:
Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę i
smardze. Smażyć przez chwilę. Do miski z utartymi ziemniakami dodać zawartość
patelni, sól przyprawy do smaku, połowe zieleniny. Wymieszać. Smażyć na patelni
małe placuszki na rumiano. Posypać resztą zieleniny. Pyszne z łyżką gęstej
kwaśnej śmietany albo razem z kiełbasą z rusztu (z grila).
Przepis przesłała Teresa Vestergaard z Danii
Zenit
http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/eksper1.htm
P.S. czy ktoś z szanownych grupowiczów widział w tym roku smardze ?
Przypominam smardze są pod ochroną :(
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|