Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!nntp.primenet.com!nntp.gblx.net!triton.skycache.com!152.163.239.
129!portc01.blue.aol.com!wn4feed!worldnet.att.net!135.173.83.20!wnmasters3!bgtn
sc05-news.ops.worldnet.att.net.POSTED!not-for-mail
Message-ID: <3...@...com>
From: Michael <...@...com>
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ryby w pomidorach
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 25
Date: Wed, 19 Jul 2000 04:32:11 GMT
NNTP-Posting-Host: 12.78.176.79
X-Complaints-To: a...@w...att.net
X-Trace: bgtnsc05-news.ops.worldnet.att.net 963981131 12.78.176.79 (Wed, 19 Jul 2000
04:32:11 GMT)
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Jul 2000 04:32:11 GMT
Organization: AT&T Worldnet
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31412
Ukryj nagłówki
Bylo juz co zrobic z plotkami i innymi rybami w nadmiarze. Oto
przepis mojej tesciowej orginalnie na fladre, a adptowany
przez moja zone na inne gatunki i z powodzeniem powtorzony
nawet przeze mnie. Lubie, bo jest prosty i daje prosta potrawe :
cebule w plastry dusic na duzej ilosci tluszczu (centynetr w garczku
o srednicy 20cm) do szkliwa, dodac ziele angielskie i lisc laurowy,
3-4 duze lyzki pasty pomidorowej, sol pieprz i kontynuowac przez
5 minut. Dolac kilka lyzek octu i pol lyzeczki cukru i doprobowac
az dopasuje nam kwasno-slodkawy wyraziscie pomidorowy smak.
Gdzies w miedzyczasie smazyc rybe. Ze skora w mace, filety w
panierce (jestem tradycjonalista). Przelozyc rybki do miski i zalac
wszystko na goraco powyzszym sosem. Mozna spozywac na
goraco, ale najlepsze jak sie przegryzie.
Probowalem z fladra cala (orginal przepisu), filetami z flondry,
filetami z soli, suma, dorsza i innymi. W warunkach kempingowych
idealne na nadmiar szczupaka i pokrewnego mu maskelunga
(nie do przejedzenia bo minimalny wymiar ochronny to jeden
metr, a ryba pyszna). Z minimalnym chlodzeniem lodem potrawa
wytrzymuje kilka dni bez wchodzenia w obszar "rybiego" smaku.
Michal
|