From: "Małgorzata Prożogo" <p...@a...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Salatka super-pyszna
Date: Sat, 7 Oct 2000 16:51:49 +0200
Lines: 30
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
NNTP-Posting-Host: 10.16.5.4
X-Original-NNTP-Posting-Host: 10.16.5.4
Message-ID: <39df3922$1@news.astercity.net>
X-Trace: 7 Oct 2000 16:54:26 +0100, 10.16.5.4
XPident: unknown
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.astercity.net!10.16.5.4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35107
Ukryj nagłówki
Witam wszystkich!!!
Wczoraj zrobilam salatke i dzisiaj nic innego nie jem oprocz niej, ale juz
sie konczy.
Przepis znalazlam w ostatniej Kuchni.
Sklada sie z: pieczonego indyka (udo), ryzu, winogron (malych bezpestkowych)
i ananasa z puskzi. Wszystko w ilosciach dowolnych. Ja dalam duzo winogron.
Mieso indyka pokrois w kawalki takie w sam raz :-)
Ryz ugotowac (kupilam i uzylam do salatki ryz firmy Sonko, dlugoziarnisy,
parboiled - jest wyjatkowo dobry).
winogrona "zdejmujemy z galazek" a plasterki ananasa tradycyjnie kroimy w
kawalki.
Wszysko razem wrzucamy do salateki.
Teraz najwazniejsze - przyprawainie:
Dodajemy duzo majonezu (no, bez przesady, ale tak, zeby troche bylo).
Najlepiej to jeszcze w sloiczku pomieszac, bo pozniej moe byc trudno. No
wiec mieszmy z carry lagodnym (no chyba ze ktos lubi bardzo pikantne).
Dodajemy sosu sojowego (ja mialam sos sojowy slodki).
A pozniej to juz do smaku: soli, pieprzu lub czego tam komu brakuje ;-) Tak
przyprawiony majonez mieszmy ze wszystkimi skladniami.
Salatka gotowa. Tylko schlodzic i jesc.
Jest obledna. Przepyszna.
Mi smakuje bardzo.
Polecam.
Smacznego.
Gosia
|