Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Sałatka z dyni piżmowej z jabłkiem.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
Date: Fri, 7 Oct 2011 18:40:37 +0200
Message-ID: <1ojzdy09qlhyw$.1ri1ad6833xrv$.dlg@40tude.net>
Lines: 32
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.138.118
X-Trace: 1318005637 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2460 79.191.138.118:49762
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:338451
Ukryj nagłówki
Sałatka z dyni piżmowej z jabłkiem.
1 mała dynia piżmowa ok. 1/2 kg
2 jabłka winne
2-3 łyżeczli soku z cytryny
pół łyżeczki soli
3-4 pełne łyżeczki cukru (można więcej, jesli dynia waży ponad 1/2 kg)
1/4-1/3 łyżeczki curry
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, pociąć na wygodne kawałki aby
zetrzeć ją na tarce na grube wiórki.
Wsypać sól i cukier, dokładnie wymieszać, ubić i pozostawić na 5 minut.
Zetrzeć jabłko na grube wiórki, od razu polać sokiem cytrynowym żeby nie
ciemniało.
Wymieszać i znowu lekko ubić - dynia i jabłko puszczają sporo soku, nadmiar
soku odlać do szklanki i wypić :-)
Do salaterki z dynią wsypać curry (konieczne!), wymieszać, wlać śmietanę,
wymieszać.
Pyszna sałatka o egzotycznym smaku, choć z prostych składników. Podawać do
drugiego dania lub samą.
W wersji przyjęciowej (czyli solo) na pewno jej posłuży zastąpienie połowy
śmietany gęstym majonezem i wsypanie kilku łyżek grubo posiekanych włoskich
orzechów.
http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/984318
PS. Na zdjęciach jabłuszko nieco ściemniało, bo akurat brakło cytryny.
--
XL
Tak, Wildstein ma rację. Głosuję na PiS!
|