Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: "ostry" <o...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Schabik jeszcze raz
Date: Tue, 31 Oct 2000 15:17:53 +0100
Organization: TORMAN
Lines: 40
Message-ID: <8tmgm8$qp0$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.50.2
X-Trace: flis.man.torun.pl 972998152 27424 158.75.50.2 (31 Oct 2000 13:15:52 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 31 Oct 2000 13:15:52 GMT
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36427
Ukryj nagłówki
Z góry zaznaczam, że ten przepis wcale nie musi być identyczny z poprzednim
( mam sklerozę, poza tym i tak robię wszystko na oko :)
Składniki : cały schab bez kości, kapusta kiszona ( z ziołami i marchewką )
chudy ( ale bez przesady :) wędzony boczek ( cienkie plastry ), ser ( też w
plasterkach - rodzaj sera wg uznania - można nawet dać Gorgonzolę ( problem
z plastrami) jeśli kogoś stać :).
Musztarda, majeranek, czosnek, sól, pieprz czarny mielony, tymianek,
bazylia.
Schab rozcinamy tak żeby powstał jeden duży ( zbliżony do prostokąta kawał
mięsa ). Troszkę uklepujemy smarujemy przyprawami ( bez musztardy ), zwijamy
i odkładamy na kilka godzin ( G.G. masz czas, to możesz odstawić do lodówki
na jeden dzień :)
Następnie rozwijamy, smarujemy od środka musztardą ( może być Dijon - tylko
bez przesady bo będzie zbyt kwaśne ), układamy wzdłuż, na to układamy ser,
zawijamy w roladę, związujemy. Obsmażamy na patelni z każdej strony na
rumiany kolor.
Na dno brytfanki wykładamy kapustę, podlewamy wodą, wkładamy na to schab i
pieczemy, dolewając od czasu do czasu wodę. W trakcie pieczenia ( jeśli mi
się przepisy nie pomyliły ) dorzucamy kilka śliwek suszonych oraz krojone
zaparzone suszony grzybki, wraz z wodą od zaparzania. Pieczemy aż mięsko
zmięknie ( zapewne troszkę sera się wytopi, ale trudno :). Usuwamy nici od
wiązania, kroimy bardzo ostrym nożem na plastry, układamy na talerzu , do
tego ziemniaczki gotowane, kapusta jest samoistnym dodatkiem, brak sosu nie
powinien być zbyt bolesny, zwłaszcza jeśli ziemniaki dobre :)
ostry
To tak z grubsza - pewnie Ulka mnie poprawi bo robiła częściej :)))
Poza tym spróbuj następnym razem zrobić roladki cielęce ( przepis jak na na
sarninę ( parę postów niżej :)
--
ostry
|