| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-22 17:57:50
Temat: Re: SchabowyAle czy ow kurczak "po ukrainsku" nie nazywa sie czasem "kotlet de volaille"
?
Ewa
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-22 17:57:50
Temat: Re: SchabowyAle czy ow kurczak "po ukrainsku" nie nazywa sie czasem "kotlet de volaille"
?
Ewa
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 17:57:50
Temat: Re: SchabowyAle czy ow kurczak "po ukrainsku" nie nazywa sie czasem "kotlet de volaille"
?
Ewa
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 21:47:40
Temat: Re: Schabowy
Użytkownik Dorunia <d...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9m02o4$o21$...@n...tpi.pl...
> Może ma ktoś ciekawy przepis na schaboszczaka, tak by zaskoczyć
> biesiadników?
> Z góry dzięki Dorunia
>
>
Uwaga, uwaga! Pycha i w ogóle:
Cycek z kuraka rozklepać na dosyć cienko, posolic i co tam chcecie, na to
położyc plaster szynki i plaster sera żółtego, dokładnie złożyć na pół, czy
tam w kopertkę, upaprać w mące, jajku i bułeczce i siup na głęboki olej na
średni ogień.
Z frytami najlepsze!
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 22:10:53
Temat: Re: Schabowy
Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9m02o4$o21$1@news.tpi.pl...
> Może ma ktoś ciekawy przepis na schaboszczaka, tak by zaskoczyć
> biesiadników?
> Z góry dzięki Dorunia
A nie sądzisz, że wczasach, gdy wszyscy cos udziwniają i chcą szokować
właśnie klasyczny schabowy zaskoczy wszystkich swym tradycyjnym smakiem?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 23:07:23
Temat: Re: Schabowy
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:9m1ahi$1sh$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:9m02o4$o21$1@news.tpi.pl...
> > Może ma ktoś ciekawy przepis na schaboszczaka, tak by zaskoczyć
> > biesiadników?
> > Z góry dzięki Dorunia
>
> A nie sądzisz, że wczasach, gdy wszyscy cos udziwniają i chcą szokować
> właśnie klasyczny schabowy zaskoczy wszystkich swym tradycyjnym smakiem?
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
> Raczej nie bo u teściowej co niedziela klasyka. A tym razem obiad u mnie i
schabowy musi być, zatem chciałam go w innej formie podać, może i ona zechce
coś zmienić.
Pozdrawiam Dorunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-23 05:44:05
Temat: Re: SchabowyDorunia <d...@w...pl> wrote:
zem obiad u mnie i
> schabowy musi być, zatem chcia"am go w innej formie podać, może i ona zechce
> coś zmienić.
Daj moze wegierskie kotlety "po kaloczansku".
Kotlety nalezy obtoczyc w mace i podsmazyc na smalcu z dwu stron.
Wyjac, wlozyc do duzego rondla. W pozostalym na patelni tluszczu
podrumienic slonine pokrajana w kostke, nastepnie drobno pokrajana
cebule, posypac obficie papryka mielona, podlac odrobina wody lub
rosolu, zagotowac, zalac tym kotlety i dusic do miekkosci. Oddzielnie
przygotowac klasyczne leczo -- wczoraj lub przedwczoraj podawano tu
przepis. Kiedy kotlety beda miekkie, przelozyc je w garnku na jedna
strone, na druga dac gotowe leczo i dusic jescze troche pod przykryciem.
Podawac pospane szczypiorkiem, z podsmazanymi ziemniakami.
Albo klasyczne francukie "a la charcuterie".
Kotlety lekko zbic, posolic popieprzyc, obtoczyc w roztopionym masle i
tartej bulce. Usmazyc na patelni na malym ogniu.
Przygotowac sos "charcuterie":
3 lyzki drobno siekanej cebuli zeszklic na patelni w jednej lyzce
smalcu. Posypac 1 lyzka tartej bulki (zasadniczo powinna byc z samego
miekiszu) i smazyc az nabierze koloru. Dodac 1/2 szklanki bialego wina
i 1/2 szklanki rosolu, gotwac 3-4 minuty. dodac 2 lyzki drobno
posiekanych korniszonow 1 1 lyzke dobrej musztardy. Chwile jeszcze
pogotowac.
Kotlety podc z sosem i puree ziemniaczanym.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-23 07:06:38
Temat: Re: SchabowyUżytkownik Dorunia <d...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9m0rgs$blq$...@n...tpi.pl...
> Aż ślinka cieknie przy samym czytaniu, hmm, mniam, mniam :-)
hehe, a przy patrzeniu i kosztowaniu to dopiero uczucie:-)
Pozdrawiam
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-23 07:07:52
Temat: Re: SchabowyUżytkownik Ewa N. <n...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9m1066$esg$...@n...noos.net...
> Ale czy ow kurczak "po ukrainsku" nie nazywa sie czasem "kotlet de
volaille"
> ?
to chyba zalezy od tego kto jakiej nazwy uzywa, ja kurat w dosc nowoczesnej
ksiazce kucharskiej znalazlem nazwe "po ukrainsku" ale "de volaille" z tego
co mi wiadomo to to samo...:-)
Pozdrawiam
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-23 08:26:38
Temat: Re: Schabowyin article 1eyky4r.1r8n2hu1pg6kxsN%w...@t...com.pl, Wladyslaw Los at
w...@t...com.pl wrote on 8/23/01 7:44 AM:
> Dorunia <d...@w...pl> wrote:
>
> zem obiad u mnie i
>> schabowy musi być, zatem chcia"am go w innej formie podać, może i ona zechce
>> coś zmienić.
>
>
> Daj moze wegierskie kotlety "po kaloczansku".
>
> Kotlety nalezy obtoczyc w mace i podsmazyc na smalcu z dwu stron.
> Wyjac, wlozyc do duzego rondla. W pozostalym na patelni tluszczu
> podrumienic slonine pokrajana w kostke, nastepnie drobno pokrajana
> cebule, posypac obficie papryka mielona, podlac odrobina wody lub
> rosolu, zagotowac, zalac tym kotlety i dusic do miekkosci. Oddzielnie
> przygotowac klasyczne leczo -- wczoraj lub przedwczoraj podawano tu
> przepis. Kiedy kotlety beda miekkie, przelozyc je w garnku na jedna
> strone, na druga dac gotowe leczo i dusic jescze troche pod przykryciem.
> Podawac pospane szczypiorkiem, z podsmazanymi ziemniakami.
O zaiste masz racje Wladyslawie. Schabowe o wiele lepiej rozumieja sie ze
smalcem niz jakimkolwiek olejem ale mysle, ze dzisiejszych anorektycznych
czasach nie znajdziesz uznania Twoja propozycja, no chyba, ze u optymalnych
;-)
>
> Albo klasyczne francukie "a la charcuterie".
>
> Kotlety lekko zbic, posolic popieprzyc, obtoczyc w roztopionym masle i
> tartej bulce. Usmazyc na patelni na malym ogniu.
> Przygotowac sos "charcuterie":
>
> 3 lyzki drobno siekanej cebuli zeszklic na patelni w jednej lyzce
> smalcu. Posypac 1 lyzka tartej bulki (zasadniczo powinna byc z samego
> miekiszu) i smazyc az nabierze koloru. Dodac 1/2 szklanki bialego wina
> i 1/2 szklanki rosolu, gotwac 3-4 minuty. dodac 2 lyzki drobno
> posiekanych korniszonow 1 1 lyzke dobrej musztardy. Chwile jeszcze
> pogotowac.
>
> Kotlety podc z sosem i puree ziemniaczanym.
>
> Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |