Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Schabowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Schabowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-23 10:27:36

Temat: Re: Schabowy
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

cezary gmyz <c...@z...media.pl> wrote:


> O zaiste masz racje Wladyslawie. Schabowe o wiele lepiej rozumieja sie ze
> smalcem niz jakimkolwiek olejem ale mysle, ze dzisiejszych anorektycznych
> czasach nie znajdziesz uznania Twoja propozycja, no chyba, ze u optymalnych
> ;-)

Nie da rady. Rodzaj tluszczu czesto decyduje o charakterze kuchni, a
tradycyjna wegierska kuchnia wymaga smalcu. On decyduje o smaku potraw.
A np. sznycla po wiedensku nie sposob usmazyc inaczej niz na smalcu.
Ponadto wartosc energetyczna smalcu jest taka sama jak olejow jadalnych.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-23 10:37:41

Temat: Re: Schabowy
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



cezary gmyz wrote:

>
> O zaiste masz racje Wladyslawie. Schabowe o wiele lepiej rozumieja sie ze
> smalcem niz jakimkolwiek olejem ale mysle, ze dzisiejszych anorektycznych
> czasach nie znajdziesz uznania Twoja propozycja, no chyba, ze u optymalnych
> ;-)


Czarku nie wydaje mi sie aby bylo tak zle. Ja np. uzywam rozych tluszczy
w zaleznosci od tego co przyrzadzam... smalcu równiez..a jak ktos uwaza,
ze za tluste to moze po prostu smarowac patelnie kawalkiem sloninki.
Oliwa, olej, maslo, smalec - przeciez te tluszcze nadaja zupelnie rózny
smak potrawie
pzdr
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-23 10:50:56

Temat: RE: Schabowy
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

From: Ewa N.

>
> Ale czy ow kurczak "po ukrainsku" nie nazywa sie czasem
> "kotlet de volaille"
> ?

Dopiero się zaczęłam uczyć francuskiego (głupia, dopiero jak wróciła z
Francji ;-)), ale już wiem, że :kotlet de volaille" to po prostu
"kotlet z drobiu", tylko się tak ładniej nazywa ;-))

--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-23 16:18:36

Temat: Re: Schabowy i przepraszam za czkawke !
Od: "Ewa N." <n...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj zalozylam sobie stale polaczenie z Internetem, i za nim udalo mi sie
przekonfigurowac maszyne, najwyraznie jej sie cos poplatalo z wysylka.

--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-23 16:31:39

Temat: Re: Schabowy i de volaille
Od: "Ewa N." <n...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Ty pozwole sobie dorzucic, ze okreslenie "de volaille" spotyka sie tylko w
polskiej literaturze kuchennej, nigdy we francuskiej (tak jak zwrot "a la
polonaise" wystepuje tylko w kuchni francuskiej).
Z innej beczki : tlumaczac doslownie na francuski kotlety z drobiu na
"côtelette de volaille" popelniamy blad : "côtelette" (czyli niby kotlet)
znaczy "plat miesa z kostka", a poniewaz kury zeber nie posiadaja,
"côtelette de volaille" po francusku brzmi absurdalnie ! Nazywa sie toto
poprawnie : "escalopes de volaille".
Slowo "escalopes" z kolei zostalo spolszczone na eskalopki... I teraz
pytanie : jaka jest roznica miedzy kotetem i eskalopka (po polsku,
oczywiscie) ?

Bon courage en français et de progres rapides !

Ewa

--
Niesz !
> Dopiero się zaczęłam uczyć francuskiego (głupia, dopiero jak wróciła z
> Francji ;-)), ale już wiem, że :kotlet de volaille" to po prostu
> "kotlet z drobiu", tylko się tak ładniej nazywa ;-))
>



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-23 23:46:52

Temat: Re: Schabowy
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dobrze znam tego kurczaka jeszcze z Wilna pod nazwa "Kijowski", "De
volaille" - tez, ale juz dopiero w Polsce. Z kurczakiem "po ukrainsku"
zapoznalam sie przed chwila ;o)


Bozenka z Wilna :o)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-23 23:47:09

Temat: Re: Schabowy
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9m02o4$o21$1@news.tpi.pl...
> Może ma ktoś ciekawy przepis na schaboszczaka, tak by zaskoczyć
> biesiadników?
> Z góry dzięki Dorunia
>
> Nacinasz co2 cm i przewlekasz surowo wędzony bekon
(wędzonkę krotoszyńską) panierujesz i dalej jak schabowego

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-24 02:08:06

Temat: Re: Schabowy
Od: "Jacek" <l...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Bożena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9m44lm$8mi$...@s...icm.edu.pl...
> Dobrze znam tego kurczaka jeszcze z Wilna pod nazwa "Kijowski", "De
> volaille" - tez, ale juz dopiero w Polsce. Z kurczakiem "po ukrainsku"
> zapoznalam sie przed chwila ;o)
nazebnie? jesli mozna? czy tylko naoczytanie postowe:-)

Pozdrawiam
Jacek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-24 07:21:15

Temat: RE: Schabowy i de volaille
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

From: Ewa N.
>
> Bon courage en français et de progres rapides !
>

Tak dobrze nie będzie ;-))

--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-24 08:34:22

Temat: Re: Schabowy
Od: "{Wilma}" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9m0rgs$blq$1@news.tpi.pl...
:
: (...) A najlepszy efekt jak to potem
: > na gotowym talerzu przebijesz to wyplynie pelno cudownego ziolowego
: maselka,
: > smakuje cudnie a miesko jest taki wilgotne:-)
: >
: > Polecam i pozdrawiam
: > Jacek
: >
: Aż ślinka cieknie przy samym czytaniu, hmm, mniam, mniam :-)
: Dorunia

Slinka to moze cieknac ale dopiero wtedy jak w kieszen zapakujesz ser i
szyneczke. Oczywiscie nalezy takiego "klienta" spiac wykalaczka bo ser moze
wycieknac.

A moj przepis jest b.prosty.
Schab
cebula
koncentrat pomidorowy
dodatki: sol, cukier.

To tzw. po prowansalsku
Schab usmazyc sote. Na tej samej patelni po usmazeniu schabu usmazyc cebule
pokrojona w polksiezyce. Gdy bedzie szklista dodac koncentrat pomidorowy, sol i
cukier do smaku (ma byc slodko-kwasny). Gdyby bylo zbyt geste mozna podlac woda.
Wrzucic schabowe do tej ciapy, potrzymac troche na patelni i ... na stol z
ziemniakami.
pozdr. Wilma

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

spaghetti alla carbonara
spaghetti alla carbonara
proszę o przepisiki z bakłażanami
zapiekanki - problem
Piknik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »