| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-22 11:42:53
Temat: Serek MascarponeCo (i jak:) jeszcze mozna "spreparowac" z serka mascarpone poza tiramisu?
Pzdr
Kasia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-22 18:49:23
Temat: Re: Serek Mascarpone> Co (i jak:) jeszcze mozna "spreparowac" z serka mascarpone poza tiramisu?
>
> Pzdr
> Kasia
Dobre pytanie, na ktore nie znam konkretnej odpowiedzi. Pewnie sie go uzywa do
deserow, ciast.
Ser mascarpone jest rowniez znany w "przelozeniu" z innym wloskim serem -
gorgonzola. Z tym, ze ten drugi ser jest zgola inny w smaku - jest to ser
plesniowy, ostry i smierdzacy. Ze swoim bratem Mascarpone tworza udany duet, a
haslo gorgonzola-mascarpone tak weszlo w nawyk niektorym, ze myla oba sery.
Zdarzylo sie to mojej kolezance, ktora zamiast mascarpone kupila gorgonzole i
zrobila z tego tiramisu. Wydalo sie dopiero przy stole, wszystkim miny
zrzedly:)))
Kalina
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 20:12:59
Temat: Re: Serek Mascarpone
Użytkownik <a...@p...com> napisał w wiadomości
news:1601.00000000.3b839abc@newsgate.onet.pl...
> Co (i jak:) jeszcze mozna "spreparowac" z serka mascarpone poza tiramisu?
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Brzoskwinie zapiekane z serem mascarpone
Spaghetti z mascarpone i poziomkami
Na bazie tego sera mozna tez przyzadzac pasty do chleba
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 23:17:38
Temat: Re: Serek Mascarpone
Użytkownik <a...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:1...@n...onet.pl...
> Co (i jak:) jeszcze mozna "spreparowac" z serka mascarpone poza tiramisu?
W książce "Kuchnia włoska" Świata Książki znalazłam coś takiego:
Pucharek mascarpone
400 g mascarpone
1/2 cytryny
2 żółtka
120 g cukru
2 białka
300 g świeżych truskawek (na świeże w tej chwili raczej brak szans, można
spróbować z mrożonymi)
1 kieliszek likieru pomrańczowego
kilka pistacji i listków melisy
Mascarpone utrzeć z sokiem, skórką otartą z 1/2 cytryny, żółtkami i 80 g
cukru na gładką masę. Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą. Truskawki
umyć, osuszyć (jeśli świeże, rzecz jasna) wymieszać z resztą cukru i
likierem. Połowę truskawek włożyć do 4 pucharków, na wierzchu położyć połowę
masy serowej, znów truskawki i znów masa. Całość udekorować pistacjami i
melisą. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Pozdrówka
Kamila Pe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |