| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-26 07:54:36
Temat: Sernik z Cafe zza slupaWitam,
podaje zmodyfikowany przepis na sernik wg prababki:
Sernik
---------
7 jajek
70 dag sera bialego
1 szklanka cukru
1/2 paczki margaryny zwyklej lub masla bez oleju
cukier waniliowy
1 pomarancza
5 dag rodzynek
5 lyzek puree ziemniaczanego /najlepiej "Perla" z Glowna/
5 lyzek maki tortowej
Pomarancze umyc, obrac ze skorki i zjesc. Skorke gotowac 10 minut, wystudzic i
pokroic na drobne paseczki. Rodzynki wsypac do wrzacej wody na 5 minut /bez
gotowania/ , nastepnie odcedzic i wystudzic. Mieszanine rodzynek i kostki
pomaranczowej przesypac 2 lyzkami maki tortowej.
Ser, zoltka, cukier, tluszcz i cukier waniliowy zmiksowac w malakserze / ok. 5
min/. Jezeli nie ma malaksera nalezy uzywac sera homogenizowanego i wszystkie
skladniki wymieszac do gladkosci lyzka lub palka. Z bialek ubic sztywna piane.
Do piany dodac ostroznie mieszanine zmiksowana, bakalie przesypane maka , 3
lyzki maki tortowej i 5 lyzek puree "Perla" . Ostroznie wymieszac i wlac do
tortownicy wylozonej papierem do pieczenia. Wstawic do goracego piekarnika i
piec 1 godzine w temp. 180 min. / Jezeli sernik nie jest jeszcze z wierzchu
zarumieniony trzeba pieczenie przedluzyc. Lepiej przedluzyc niz podnosic
temperature./
pozdrawiam,
Marzanna
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-26 08:40:29
Temat: Re: Sernik z Cafe zza slupaNo to zaczynamy miec wlasna ksiazke kucharska!! Bardzo sie
ciesze!
Krysia, Cafe Za Slupem
>Witam,
>podaje zmodyfikowany przepis na sernik wg prababki:
>
>Sernik
>---------
>
>7 jajek
>70 dag sera bialego
>1 szklanka cukru
>1/2 paczki margaryny zwyklej lub masla bez oleju
>cukier waniliowy
>1 pomarancza
>5 dag rodzynek
>5 lyzek puree ziemniaczanego /najlepiej "Perla" z Glowna/
>5 lyzek maki tortowej
>
>
>Pomarancze umyc, obrac ze skorki i zjesc. Skorke gotowac 10 minut, wystudzic i
>pokroic na drobne paseczki. Rodzynki wsypac do wrzacej wody na 5 minut /bez
>gotowania/ , nastepnie odcedzic i wystudzic. Mieszanine rodzynek i kostki
>pomaranczowej przesypac 2 lyzkami maki tortowej.
>
>Ser, zoltka, cukier, tluszcz i cukier waniliowy zmiksowac w malakserze / ok. 5
>min/. Jezeli nie ma malaksera nalezy uzywac sera homogenizowanego i wszystkie
>skladniki wymieszac do gladkosci lyzka lub palka. Z bialek ubic sztywna piane.
>Do piany dodac ostroznie mieszanine zmiksowana, bakalie przesypane maka , 3
>lyzki maki tortowej i 5 lyzek puree "Perla" . Ostroznie wymieszac i wlac do
>tortownicy wylozonej papierem do pieczenia. Wstawic do goracego piekarnika i
>piec 1 godzine w temp. 180 min. / Jezeli sernik nie jest jeszcze z wierzchu
>zarumieniony trzeba pieczenie przedluzyc. Lepiej przedluzyc niz podnosic
>temperature./
>
>
>pozdrawiam,
>
>Marzanna
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-26 11:59:14
Temat: Re: Sernik z Cafe zza slupa> No to zaczynamy miec wlasna ksiazke kucharska!! Bardzo sie
> ciesze!
>
> Krysia, Cafe Za Slupem
>
>
A tak sobie pozwolilam ze wzgledu na te sztuczne ziemniaki...
pozdrawiam,
Marzanna
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-26 20:46:53
Temat: Re: Sernik z Cafe zza slupa Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:30fe.00000000.3bb189bb@newsgate.onet.pl...
> Witam,
> podaje zmodyfikowany przepis na sernik wg prababki:
Czy zzasłupowy sernik nie powinien być przypadkiem z proszku?
--
Konrad J. Brywczyński should it be implausible
b...@w...pdi.net that a man can supervise
www.kjb.w.pl the construction of light
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-27 07:37:17
Temat: Re: Sernik z Cafe zza slupa
> Konrad J. Brywczyński
> Czy zzasłupowy sernik nie powinien być przypadkiem z proszku?
>
> --
Moze tak... ale temu wystarczy "perla", malakser i 1/2 h przygotowania. Jest to
raczej wersja dla zabieganych, stad tez nawet proszek nie jest konieczny,
chyba, ze wolisz serek homogenizowany dla skrocenia czasu i ew. jaja w proszku
zamiast zwyklych, tylko co wtedy z piana? Nie wiem.
pozdr.
Marzanna
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-27 08:02:13
Temat: Re: Sernik z Cafe zza slupa
>> Konrad J. Brywczy?ski
>> Czy zzas?upowy sernik nie powinien by? przypadkiem z proszku?
>>
>> --
>Moze tak... ale temu wystarczy "perla", malakser i 1/2 h przygotowania. Jest to
>raczej wersja dla zabieganych, stad tez nawet proszek nie jest konieczny,
>chyba, ze wolisz serek homogenizowany dla skrocenia czasu i ew. jaja w proszku
>zamiast zwyklych, tylko co wtedy z piana? Nie wiem.
>
>pozdr.
>
>Marzanna
Konradzie (twoj post mi sie nie ukazal, wiec sie przyczepiam
tu)...kto tu jest kierownik Cafe? Dziekuje Ci bardzo za wskazanie
wskazowek ogolnych d/t Cafe...Komisja Rozposnawcza Cafe za Slupem
uwaza, ze sernik spelnia wymogi et ctc etc
Sernik nie caly MUSI byc w proszku...niektore skladniki (im
wiecej tym lepiej) musza byc sztuczne (prosze Wladyslawa tu o nie
podwazanie tego slowa, nie mam czasu). Perla mnie osobiscie
zatchnela, ale to pominmy milczeniem.
Marzanna - jaja w proszku! wspaniale. A piana? wiesz...jak sie
tak dobrze zastanowisz to sama odpowiesz na topytanie (i zostaw
jaja, w proszku czy nie, w spokoju, mysl dalej - smietana, pianka
do golenia...)
pozdr
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-27 08:13:16
Temat: Re: Sernik z Cafe zza slupa>
>
> Krysia
> Marzanna - jaja w proszku! wspaniale. A piana? wiesz...jak sie
> tak dobrze zastanowisz to sama odpowiesz na topytanie (i zostaw
> jaja, w proszku czy nie, w spokoju, mysl dalej - smietana, pianka
> do golenia...)
Moze jest gdzies taka piana bez smaku, bo do golenia, to nie dodam, bo sernik
juz nie bedzie mial smaku, a w Cafe chyba smak sie liczy?!
pozdr.
Marzanna
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-27 08:51:27
Temat: Re: Sernik z Cafe zza slupa
>
>Moze jest gdzies taka piana bez smaku, bo do golenia, to nie dodam, bo sernik
>juz nie bedzie mial smaku, a w Cafe chyba smak sie liczy?!
>
>pozdr.
>Marzanna
Trafilas w dziesiatke!!
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 20:44:53
Temat: Re: Sernik z Cafe zza slupa
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:9otncl.3vvbp65.1@Konrad.Brywczynski...
> Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:30fe.00000000.3bb189bb@newsgate.onet.pl...
> > Witam,
> > podaje zmodyfikowany przepis na sernik wg prababki:
>
> Czy zzasłupowy sernik nie powinien być przypadkiem z proszku?
(ciach)
Do tego sernika oczywiscie mozna zamowic cappuccino z torebki?
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 21:18:42
Temat: Re: Sernik z Cafe zza slupa
>Do tego sernika oczywiscie mozna zamowic cappuccino z torebki?
>
>Kasia L.
>
lubo tez czekulada na goraco..
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |