Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Sernik z brzoskwiniami Re: brzoskwinie z puszki
Date: Tue, 6 Mar 2001 16:56:50 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 51
Message-ID: <98317c$k8u$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 983894060 20766 213.25.246.186 (6 Mar 2001 15:54:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Mar 2001 15:54:20 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46005
Ukryj nagłówki
To ja dorzuce jeszcze swoj przepis , sprawdzony:
Sernik z brzoskwiniami:
1. 3 szkl. mąki
1 kostka masła
1/2 szkl. cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Z tego wszystkiego wyrobić ciasto i podzielić na dwie części:2/3 i
1/3
2/3 ciasta wyłożyć na blachę (wysmarowaną i posyp. bułką
tartą)blacha ok
36x26
1/3 włożyć do lodówki
2. 1/2 kg. twarogu- zmielić
1 jajko
1 budyń (sypki)
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
Wyrobić masę serową i wyłożyć na ciasto
3. 1 puszka brzoskwiń -odsączyć pokroić w plastry i wyłożyć na masę
serową
4 . Piana: 5 białek
1 szkl. cukru pudru
ubić białka stopniowo dodać cukier
Do ubitej piany z cukrem wmieszać delikatnie 1 łyżkę stołową mąki
ziemniaczanej.
Gotową pianę wyłożyć na owoce.
5 Na pianę potrzeć na tarce na duzych oczkach (lub pokruszyć) 1/3 ciasta
z lodówki.
6 Piec ponad godz. w temp 180-200
7 Polewa:
4 łyżki cukru zwykłego
1/3 kostki masła(margaryny)
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżka wody
zagotować w rondelku wszystko razem (tak jak przy murzynku), po
ochłodzeniu polać zygzakiem na gotowe ciasto
Smacznego Jola L-L
|