Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Śledź w sosie curry

Grupy

Szukaj w grupach

 

Śledź w sosie curry

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 15


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-02-22 07:51:12

Temat: Re: |led1 w sosie curry
Od: "Misiek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości
news:1140594552.2854.9.camel@p...
> Nie wiem. Byłem w Kopenhadze, Danii przez 1 dzień na wycieczce. Polecam,
> piękne miasto, gdzie głównym środkiem lokomocji mieszkańców tej stolicy
> jest rower, a podstawą kuchni jest śledź w różnych postaciach, popijany
> piwem Karlsberg.
>
> Dnia 21-02-2006, wto o godzinie 07:52 +0100, Misiek napisał(a):
> > Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości
> > news:1140450327.2969.3.camel@p...
> > > Bo jest to potrawa popularna w Danii.
> > >
> > > Dnia 20-02-2006, pon o godzinie 16:22 +0100, Jerzy Nowak napisał(a):
> > > > eM eL napisał(a):
> > > > > <p...@v...pl> wrote in message
news:1140441126.2908.11.camel@p...
> > > > >> Śledź w sosie curry (po duńsku)
> > > > [...]
> > > > > Podaj konkretna mieszanke curry ktorej uzyles, bo sledz ten moze
byc w
> > > > > skrajnych przypadkach uzycia niewlasciwej mieszanki curry
niejadalny.
> > > >
> > > > Mnie bardziej zastanawia dlaczego po duńsku?
> > > > ;-)
> > > > pozdr. żeglarsko Jerzy
> > > >
> >
> > A czy w Danii znana jest netykieta?
> >
>

z łaski swojej... odpowiadaj POD postami!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-02-22 07:56:58

Temat: Re: |led1 w sosie curry
Od: "Misiek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Dnia 21-02-2006, wto o godzinie 02:54 +0000, eM eL napisał(a):
> > <p...@v...pl> wrote in message news:1140450253.2969.1.camel@p...
> > > Curry łagodne.
> >
> > No dobrze - chyba Ci umknal sens mojego pytania...
> > Jakiej konkretnie mieszanii (sklad lub firma/pelna nazwa) uzyles bo nie
ma
> > czegos takiego jak "curry" - to nazwa zbiorcza opisujaca pewna grupe
> > mieszanek roznych przypraw.
> >
>
>
Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości
news:1140594275.2854.3.camel@p...
> Nie znam dokładnego składu mieszanki curry, poza niezastąpioną
> kurkuminą, która występuje w każdym curry. Używam zwykle curry
> łagodnego, firmy nie znam, bo kupuję najtańsze przyprawy, przesypuję do
> małych, szklanych słoiczków, a papierowe opakowanie wyrzucam, więc nie
> wiem jakiej firmy jest curry, które używam.
>

1. powtorze po raz ostatni...
POD postem sie odpowiada
(tu celowo "przekonfigurowalem" posta zeby bylo widoczne jak sie poprawnie
odpowiada)
2. chyba kurkuma...
chociaz... (http://swo.pwn.pl/haslo.php?id=15400)kurkumina

chem. żółtopomarańczowy barwnik wydobywany z kłączy kurkumy (gatunku
Curcuma longa), używany m.in. do barwienia bawełny, jako wskaźnik w analizie
chemicznej i jako przyprawa
<od kurkuma>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-02-22 07:58:36

Temat: Re: |led1 w sosie curry
Od: "Misiek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:1140594275.2854.3.camel@p...
> > Nie znam dokładnego składu mieszanki curry, poza niezastąpioną
> > kurkuminą, która występuje w każdym curry. Używam zwykle curry
> > łagodnego, firmy nie znam, bo kupuję najtańsze przyprawy, przesypuję do
> > małych, szklanych słoiczków, a papierowe opakowanie wyrzucam, więc nie
> > wiem jakiej firmy jest curry, które używam.
> >

E100: Kurkumina
E100 (i): Kurkumina
E100 (ii): Kurkuma
Cl 75300
Naturalny Żółty 3
diferulometan

Pochodzenie:
Naturalny barwnik wyizolowany z korzeni i łodygi Yellowroot (łac. Curcuma
longa lub Curcuma domestica ). Kurkumina jest surowym ekstraktem, podczas
gdy kurkuma oczyszczonym związkiem chemicznym. Związek ten nadaje przyprawie
curry żółtą barwę.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kolor żywności, który zmienia się od żółtego do czerwonego, w zależności od
pH (kwasowości). Nie jest dobrze rozpuszczalny w wodzie.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 1 mg/kg masy ciała dla kurkuminy, i 0.3 mg/kg dla kurkumy.

Efekty uboczne:
Brak efektów ubocznych, jeżeli jest przestrzegana dawka dziennego spożycia
stosowana w żywności.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; E100 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i
wegetarian.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-02-22 08:25:28

Temat: Re: |led1 w sosie curry
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

p...@v...pl wrote:
> Nie znam dokładnego składu mieszanki curry, poza niezastąpioną
> kurkuminą, która występuje w każdym curry. Używam zwykle curry
> łagodnego, firmy nie znam, bo kupuję najtańsze przyprawy, przesypuję do
> małych, szklanych słoiczków, a papierowe opakowanie wyrzucam, więc nie
> wiem jakiej firmy jest curry, które używam.

curry jakie ja sobie robię składa się z kurkumy, kozieradki, kolendry,
kuminu i pieprzu. W zależności od stopnia ostrości dochodzi do tego
papryka ostra lub słodka i/lub chili. To robię też do słoika. Do
coponiektórych potraw dodaję też gałkę muszkatołową lub macis, cynamon,
goździki, imbir. Te przyprawy pojawiają się też w różnych proporcjach w
gotowych mieszankach. W niektórych (szczególnie tanich) jest też sól.

Aha, z kozieradką trzeba uważać. Nie za dużo, bo będzie za gorzkie.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-02-22 16:30:23

Temat: Re: |led1 w sosie curry
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> szukaj wiadomości tego autora

<p...@v...pl> wrote in message news:1140594275.2854.3.camel@p...
> Nie znam dokładnego składu mieszanki curry, poza niezastąpioną
> kurkuminą, która występuje w każdym curry. Używam zwykle curry
> łagodnego, firmy nie znam, bo kupuję najtańsze przyprawy, przesypuję do
> małych, szklanych słoiczków, a papierowe opakowanie wyrzucam, więc nie
> wiem jakiej firmy jest curry, które używam.

Jesli nie hcesz mieszac swoich wlasnych przypraw, w celach eksperymentalnych
zakup markowa mieszanke curry, np. Madras Curry Powder (w zoltej
puszcze/sloiku) i poeksperymentyj smakowo. Wlasnie ta mieszanka curry (o
znanych i stalych wlasnosciach organoleptycznych) pojawia sie w bardzo wielu
przepisach na "curry" i to nawet w kuchniach wietnamskich, thai, et cetera.
Curry to w swiecie przypraw troche jak bigos w naszej kuchni - skladniki
mniej wiecej te same ale rezultaty bardzo rozne w zaleznosci od kuchta...

--
><eM eL><
"The traveler doesn't know where he's going, and the tourist doesn't know
where he is."
-- Henry Rollins


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak się piecze izaur
jajecznica na 2 osoby
sałatka
jajecznica
gołąbki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »