Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!polsl.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: |led1 w sosie curry
Date: Wed, 22 Feb 2006 08:56:58 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 33
Message-ID: <dth5fv$fk3$1@polsl.pl>
References: <yhvKf.6206$yw4.4104@trnddc05> <1140594275.2854.3.camel@p>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.pl 1140595007 16003 213.227.72.169 (22 Feb 2006 07:56:47 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 22 Feb 2006 07:56:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260959
Ukryj nagłówki
> Dnia 21-02-2006, wto o godzinie 02:54 +0000, eM eL napisał(a):
> > <p...@v...pl> wrote in message news:1140450253.2969.1.camel@p...
> > > Curry łagodne.
> >
> > No dobrze - chyba Ci umknal sens mojego pytania...
> > Jakiej konkretnie mieszanii (sklad lub firma/pelna nazwa) uzyles bo nie
ma
> > czegos takiego jak "curry" - to nazwa zbiorcza opisujaca pewna grupe
> > mieszanek roznych przypraw.
> >
>
>
Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości
news:1140594275.2854.3.camel@p...
> Nie znam dokładnego składu mieszanki curry, poza niezastąpioną
> kurkuminą, która występuje w każdym curry. Używam zwykle curry
> łagodnego, firmy nie znam, bo kupuję najtańsze przyprawy, przesypuję do
> małych, szklanych słoiczków, a papierowe opakowanie wyrzucam, więc nie
> wiem jakiej firmy jest curry, które używam.
>
1. powtorze po raz ostatni...
POD postem sie odpowiada
(tu celowo "przekonfigurowalem" posta zeby bylo widoczne jak sie poprawnie
odpowiada)
2. chyba kurkuma...
chociaz... (http://swo.pwn.pl/haslo.php?id=15400)kurkumina
chem. żółtopomarańczowy barwnik wydobywany z kłączy kurkumy (gatunku
Curcuma longa), używany m.in. do barwienia bawełny, jako wskaźnik w analizie
chemicznej i jako przyprawa
<od kurkuma>
|