Data: 2006-02-22 07:58:36
Temat: Re: |led1 w sosie curry
Od: "Misiek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:1140594275.2854.3.camel@p...
> > Nie znam dokładnego składu mieszanki curry, poza niezastąpioną
> > kurkuminą, która występuje w każdym curry. Używam zwykle curry
> > łagodnego, firmy nie znam, bo kupuję najtańsze przyprawy, przesypuję do
> > małych, szklanych słoiczków, a papierowe opakowanie wyrzucam, więc nie
> > wiem jakiej firmy jest curry, które używam.
> >
E100: Kurkumina
E100 (i): Kurkumina
E100 (ii): Kurkuma
Cl 75300
Naturalny Żółty 3
diferulometan
Pochodzenie:
Naturalny barwnik wyizolowany z korzeni i łodygi Yellowroot (łac. Curcuma
longa lub Curcuma domestica ). Kurkumina jest surowym ekstraktem, podczas
gdy kurkuma oczyszczonym związkiem chemicznym. Związek ten nadaje przyprawie
curry żółtą barwę.
Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kolor żywności, który zmienia się od żółtego do czerwonego, w zależności od
pH (kwasowości). Nie jest dobrze rozpuszczalny w wodzie.
Produkty:
Wiele różnych produktów.
Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 1 mg/kg masy ciała dla kurkuminy, i 0.3 mg/kg dla kurkumy.
Efekty uboczne:
Brak efektów ubocznych, jeżeli jest przestrzegana dawka dziennego spożycia
stosowana w żywności.
Ograniczenia żywieniowe:
Brak; E100 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i
wegetarian.
|