Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!polsl.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: |led1 w sosie curry
Date: Wed, 22 Feb 2006 08:58:36 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 41
Message-ID: <dth5j0$fk6$1@polsl.pl>
References: <yhvKf.6206$yw4.4104@trnddc05> <1140594275.2854.3.camel@p>
<dth5fv$fk3$1@polsl.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.pl 1140595104 16006 213.227.72.169 (22 Feb 2006 07:58:24 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 22 Feb 2006 07:58:24 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260960
Ukryj nagłówki
> Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:1140594275.2854.3.camel@p...
> > Nie znam dokładnego składu mieszanki curry, poza niezastąpioną
> > kurkuminą, która występuje w każdym curry. Używam zwykle curry
> > łagodnego, firmy nie znam, bo kupuję najtańsze przyprawy, przesypuję do
> > małych, szklanych słoiczków, a papierowe opakowanie wyrzucam, więc nie
> > wiem jakiej firmy jest curry, które używam.
> >
E100: Kurkumina
E100 (i): Kurkumina
E100 (ii): Kurkuma
Cl 75300
Naturalny Żółty 3
diferulometan
Pochodzenie:
Naturalny barwnik wyizolowany z korzeni i łodygi Yellowroot (łac. Curcuma
longa lub Curcuma domestica ). Kurkumina jest surowym ekstraktem, podczas
gdy kurkuma oczyszczonym związkiem chemicznym. Związek ten nadaje przyprawie
curry żółtą barwę.
Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kolor żywności, który zmienia się od żółtego do czerwonego, w zależności od
pH (kwasowości). Nie jest dobrze rozpuszczalny w wodzie.
Produkty:
Wiele różnych produktów.
Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 1 mg/kg masy ciała dla kurkuminy, i 0.3 mg/kg dla kurkumy.
Efekty uboczne:
Brak efektów ubocznych, jeżeli jest przestrzegana dawka dziennego spożycia
stosowana w żywności.
Ograniczenia żywieniowe:
Brak; E100 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i
wegetarian.
|