| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-04 16:21:33
Temat: Smakosze ŁososiaPomocy!
Zgubiłem i zapomniałem przepisu na surowego łososia.
Było to mniej wiecej tak:
porcja surowego łososia pokrojona ( dobre są do tego ogony, mało ości i
tanio wychodzi) w małe kawałeczki.Zalewamy to zalewą, obsypujemy koperkiem,
mieszamy i odstawiamy na 24 godz. do lodówki. Pychota ale: Nie pamiętem z
czego robiło sie tą zalewę. POMÓŻCIE
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-05 13:30:42
Temat: Re: Smakosze Łososia> porcja surowego łososia pokrojona ( dobre są do tego ogony, mało
ości i
> tanio wychodzi) w małe kawałeczki.Zalewamy to zalewą, obsypujemy
koperkiem,
> mieszamy i odstawiamy na 24 godz. do lodówki. Pychota ale: Nie
pamiętem z
> czego robiło sie tą zalewę. POMÓŻCIE
> Marek
>
Ja po prostu lekko solę
--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, ICQ 14539957; GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-05 15:14:50
Temat: Re: Smakosze Łososia
Użytkownik marek amator <m...@t...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:asla2e$3ua$...@n...tpi.pl...
> Pomocy!
> Zgubiłem i zapomniałem przepisu na surowego łososia.
> Było to mniej wiecej tak:
> porcja surowego łososia pokrojona ( dobre są do tego ogony, mało ości
i
> tanio wychodzi) w małe kawałeczki.Zalewamy to zalewą, obsypujemy
koperkiem,
> mieszamy i odstawiamy na 24 godz. do lodówki. Pychota ale: Nie
pamiętem z
> czego robiło sie tą zalewę. POMÓŻCIE
> Marek
>
Ja biorę na 100g grubej soli 150g cukru pudru i i to wystarczy na około
2 kg ryby. Po posypaniu mieszanką można posypać koperkiem i odłożyć na 2
dni( i noce) w szklanym lub stalowym naczyniu. przed spożyciem należy
spłukać dokładnie wodą, osuszyć i posmarować oliwą - nazywa się to
gravlax i jest specjałem szwedzkim
--
pozdr.Alex
"Smakoszostwo jest aktem naszej władzy sądzenia, którym
przyznajemy pierwszeństwo temu, co naszemu smakowi miłe,
nad tym, co nie ma tej zalety."
A. B. S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |