« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-04 13:49:13
Temat: Smalec - poszukiwany przepis !!!poszukuje przepisu na smalec, ale taki zeby bylo duzo skwarek :-) !!!!!!!!!!
ostatnio zrobilem smalec,ale jakos tak zrobilem że ze sloniny wogole nie
bylo skawrek ;-((( a toc jest najlepsze w tym wszystkim <mniam mniam>.
Przemek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-04 14:57:35
Temat: Re: Smalec - poszukiwany przepis !!!On Wed, 04 Aug 2004 15:49:13 +0200, Przemek Gawlita wrote:
> poszukuje przepisu na smalec, ale taki zeby bylo duzo skwarek :-) !!!!!!!!!!
>
> ostatnio zrobilem smalec,ale jakos tak zrobilem że ze sloniny wogole nie
> bylo skawrek ;-((( a toc jest najlepsze w tym wszystkim <mniam mniam>.
Nie jestem ekspertką od smalcu, ale wydaje mi się, że lepsze efekty
otrzymałbyś z boczku. Do tego na koniec cebulka, czosneczek i ..
jabłko. Można dodać też przypraw jak ktoś lubi (np. papryka).
--
Magdalena Fabrykowska Młotek
Obecnie czytane: "Pandora's star", "Omega", "Absolution Gap"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-04 21:46:19
Temat: Re: Smalec - poszukiwany przepis !!!Przemek Gawlita wrote:
> poszukuje przepisu na smalec, ale taki zeby bylo duzo skwarek :-)
> !!!!!!!!!!
>
1/2 kg słoniny, ma być taka cienka :)
25 dkg podgardla wędzonego
cebula, na oko :)
słoninkę kroimy na takie skwarki- w szerokim naczyniu topimy na wolnym
ogniu, jak będzie to białe ale szkliste to:
dodajemy pokrojone podgardle z cebulką, mieszamy, aż cebula się zrumieni.
Potem sól i pieprz, można wegetę- jeszcze chwilkę niech poskwierczy- na
koniec majeranek i już nie gotować.
Problem w tym, że tłuszczyk się zlewa, ale niektórym nawet to smakuje :)
Reszta- skwareczki - polecam z ogóreczkiem małosolnym, bądź kiszonym :) Zimą
konserwowy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-06 08:55:48
Temat: Re: Smalec - poszukiwany przepis !!!
> ostatnio zrobilem smalec,ale jakos tak zrobilem że ze sloniny wogole nie
> bylo skawrek ;-((( a toc jest najlepsze w tym wszystkim <mniam mniam>.
>
a no bo teraz Panie to takie swinie bezskwarkowe robia....
oprocz sloniny tzreba dodac troche boczku pokrojonego w kostke, z niego tez
zrobia sie skwarki
--
Jackare
Bytom
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-06 17:23:54
Temat: Re: Smalec - poszukiwany przepis !!!> On Wed, 04 Aug 2004 15:49:13 +0200, Przemek Gawlita wrote:
>
> > poszukuje przepisu na smalec, ale taki zeby bylo duzo skwarek :-
) !!!!!!!!!!
> >
> > ostatnio zrobilem smalec,ale jakos tak zrobilem że ze sloniny wogole nie
> > bylo skawrek ;-((( a toc jest najlepsze w tym wszystkim <mniam mniam>.
>
> Nie jestem ekspertką od smalcu, ale wydaje mi się, że lepsze efekty
> otrzymałbyś z boczku. Do tego na koniec cebulka, czosneczek i ..
> jabłko. Można dodać też przypraw jak ktoś lubi (np. papryka).
>
> --
> Magdalena Fabrykowska Młotek
>
Ja też podobnie kombinuję, tylko wyciągam skwarki (usmażone) przed dodaniem
jabłka, soli i ziół :-). Dosłownie minutkę ,jak jabłka się smażą, później z
powrotem dodaję skwarki i wyłączam gaz. Temperatura jest tak wysoka, że
jeszcze przez chwilę, wszystko razem wrze. Jak tego nie robiłam, to skwarki
miałam rude ( czyli za mocno spieczone ):-(. Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-07 10:54:04
Temat: Re: Smalec - poszukiwany przepis !!!Ja lubię, jak jest jeszcze trochę suszonych śliwek :-).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-07 11:23:00
Temat: Re: Smalec - poszukiwany przepis !!!> Ja lubię, jak jest jeszcze trochę suszonych śliwek :-).
>
>
Tak trochę, to ile to jest? :-)
Czy mogą byc np. 3 szt na 1/2 kg słoninki ?
Czy jak dodajesz sliwek, to również dajesz cebulkę, ewent. czosnek, ewent.
jabłko? Pozdrawiam :-) Areta
Ps. Śliwki całe, czy drobniutko pokrojone?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-08 19:52:40
Temat: Re: Smalec - poszukiwany przepis !!!
> Czy mogą byc np. 3 szt na 1/2 kg słoninki ?
To zazwyczaj robi mama, ale wydaje mi się, że trochę więcej. Ja, jeśli
robię, to zawsze bardzo na oko.
> Czy jak dodajesz sliwek, to również dajesz cebulkę, ewent. czosnek, ewent.
> jabłko?
Dodaję wszystko. Jabłko czasami wyjmuję po jakimś czasie i zjadam.
> Ps. Śliwki całe, czy drobniutko pokrojone?
Pokrojone, ale nie drobniutko. Tak na 4 - 8 części.
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |